God aftale om patienterstatning – men finansieringen halter

Kommentar
none

Ny aftale sikrer, at patienterne frem over ikke risikerer at skulle betale erstatningsbeløb tilbage, når de først er blevet tilkendt. Det er positivt – dog skal patienterne betale et markant gebyr.

Det er godt nyt for patienterne og deres pårørende, at reglerne for patienterstatning nu bliver ændret, så patienterne ikke risikerer at skulle betale deres erstatning tilbage, hvis regionen anker sagen.

Flere politikere og organisationer – herunder Danske Patienter – har tidligere udtalt kritik af en ny praksis, hvor regionerne i stigende grad anker erstatningssager. Det har medført, at patienter er kommet økonomisk i klemme, fordi de i god tro har brugt penge, som senere skal tilbagebetales.

► Læs også: Behov for bedre regler om patienterstatning

Med de nye regler bliver erstatningen fredet, fordi regionerne ikke længere kan kræve erstatningen tilbage, hvis de vinder en ankesag. Samtidig betyder de nye regler også, at flere patienter kan få tilkendt erstatning, fordi psykiatriske patienter med lægemiddelskader nu bliver inkluderet, ligesom man har fjernet minimumsgrænsen på 10.000 kroner.

Problem med finansieringen

Det er alt sammen gode nyheder – men der er skår i glæden, påpeger Danske Patienter efter at have nærlæst den nye aftale.

Problemet med finansieringsmodellen er, at man i stedet for minimumsgrænsen på 10.000 kroner fratrækker et såkaldt egetbidrag på 7.300 kroner af det beløb, patienten er tilkendt. Bliver en patient tilkendt 10.000 kroner i erstatning, får vedkomne således kun udbetalt 2.700 kroner – med de gamle regler ville patienten få udbetalt 10.000 kroner. Det svarer til en reduktion på 73 procent.

Det er en meget usædvanlig finansieringsmodel, hvor dem, der er berettiget til erstatning kommer til at betale for regionernes manglende indtægter på ankesager, siger formand Camilla Hersom fra Danske Patienter og fortsætter: Det er godt, at man fjerner minimumsgrænsen, men med det nye gebyr rammer man alle patienter, der har været udsat for skade – også dem, hvor der ikke er tvivl om, at erstatningen er berettiget. Så selvom den nye ordning er en forbedring på nogle punkter, er det en væsentlig økonomisk forringelse for de fleste skadelidte.

► Læs også: Urimeligt: Patienter skal ikke tilbagebetale erstatning

Rammer skævt

Ifølge Danske Patienter er egetbidraget overordnet problematisk – og det rammer skævt. De nye regler får størst konsekvenser for psykiatriske patienter, som typisk vil få reduceret deres erstatning med 26 procent – mens det for patienter med somatisk sygdom er 10,5 procent.

Men det mest problematiske er, at det er principielt forkert, at patienterne kollektivt skal betale for, at de er blevet fejlbehandlet.

Vi mener grundlæggende, at det er en urimelig finansieringsmodel. I andre sammenhænge betaler man jo ikke, når andre forvolder én skade. Hvis man bliver kørt ned er det den, der forårsager ulykken, der står med regningen, siger Camilla Hersom og slutter: Man bør kunne finde finansieringen i regionernes egne budgetter – ellers må det være en politisk opgave at finde finansieringen. Det er ikke rimeligt, at regningen bliver tørret af på patienter, der har været udsat for fejl.

Læs den nye aftale for regler om patienterstatning her.

Eksempler: Sådan rammer det patienterne

Ifølge tal fra Patienterstatningen vil de nye regler få forskellige konsekvenser, alt efter om der er tale om psykiatriske patienter, somatiske patienter og patienter med lægemiddelskader.

Psykiatrisk patient – typisk tilkendt erstatning (median) = 28.000 kroner

Udbetalt før nye regler: 28.000 kroner
Udbetalt efter nye regler: 20.700 kroner

Reduktion: 26 procent


Somatisk patient – typisk tilkendt erstatning (median) = 69.355 kroner

Udbetalt før nye regler: 69.355 kroner
Udbetalt efter nye regler: 62.055 kroner

Reduktion: 10,5 procent


Lægemiddelskader – typisk tilkendt erstatning (median) = 25.155 kroner

Udbetalt før nye regler: 25.155 kroner
Udbetalt efter nye regler: 17.815 kroner

Reduktion: 29 procent

Se tallene her.

Sådan søger du erstatning

none

Du kan søge om erstatning hos Patienterstatningen, hvis du er kommet til skade i forbindelse med din behandling.

Læs hvordan her.