Gode vejledninger om fravalg af livsforlængende behandling

Høringssvar
glad ældre mand

Danske Patienter roser ny vejledning om fravalg af livsforlængende behandling – men håber, at man fremover også vil gøre det muligt for ældre, som ikke aktuelt er syge, at frasige sig behandling.

Mere brugbare, læsevenlige og overskuelige vejledninger om fravalg af livsforlængende behandling er på trapperne. Danske Patienter har siddet med i arbejdsgruppen bag de nye vejledninger, og er overordnet positive over det endelige resultat, der er formidlet på en måde, så patienter og pårørende også selv kan orientere sig i dem.

For eksempel er det positivt, at vejledningerne frem over gælder sundhedspersoner både inden for og uden for sygehusene, ligesom det er positivt, at man beskriver, hvordan der også skal tages hensyn til ikke bare patientens ønske, men også de pårørendes.

► Se vores tema om pårørende her.

Dog mener Danske Patienter, at det bør beskrives klart i vejledningen, at en eventuel uenighed blandt pårørende skal sidestilles med, at de pårørende ikke modsætter sig patientens ønske, hvis patienten har betinget sit ønske af de pårørendes accept.

Indskrænker selvbestemmelsen

Det ærger desuden Danske Patienter, at man efter at have revideret vejledningen reelt har indskrænket patienternes selvbestemmelse, fordi alderdomssvækkelse ikke længere i sig selv giver mulighed for at fravælge livsforlængende behandling.

Som vejledningen er nu, skal man være i en ”aktuel sygdomssituation”, men den definition og tolkning håber Danske Patienter, at man vil arbejde videre med i dialog mellem Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundheds- og Ældreministeriet og øvrige interessenter.

Læs hele høringssvaret her.

Kontakt

Johanne Kure. Foto: Tea Petersen

Johanne Kure

Chefkonsulent
33 41 47 54

Hvad har pårørende krav på?

I Danmark er der ingen love, der sikrer pårørendes rettigheder – kun en række anbefalinger til sundhedsvæsenet om, hvordan man tager sig af pårørende.

Læs mere her.