Inddragelse mindsker ulighed i sundhed

Interview

Patienters viden om sygdom kan være vidt forskelligt. Hvis man inddrager patienterne med beslutningsstøtteværktøjer undgår man, at den forskel fører til ulighed i sundhed, mener canadisk forsker, Dawn Stacey.

Patienter har vidt forskellige baggrunde. Nogle har lange uddannelser, velbetalte jobs og et stærkt netværk, mens andre er arbejdsløse og uden den store familie omkring sig. Og så er der en hel masse midt i mellem. Men har patienters baggrund overhovedet betydning for deres sygdom og behandling? I den grad, mener professor Dawn Stacey.

Ressourcestærke patienter søger ofte information om sygdom og behandling i deres netværk og i faglige kilder. Det gør patienter med for eksempel lav uddannelse og sociale problemer ikke – og konsekvensen er, at de ikke kender til de forskellige behandlingsmuligheder, der er. Men det kan brugen af beslutningsstøtteværktøjer ændre ifølge Dawn Stacey.

Klæder patienten på

Beslutningsstøtteværktøjer er konkrete redskaber, man kan bruge til at inddrage patienterne. Det er værktøjer, som blandt andet giver information om behandlingsmuligheder og risici – og hjælper patienter til at afklare og give udtryk for, hvad der er vigtigst for dem i forhold til behandlingen.

Ifølge Dawn Stacey kan man ved at bruge beslutningsstøtteværktøjer gøre forskellen mellem, hvad ressourcestærke og mindre ressourcestærke patienter får ud af behandlingen, mindre.

Med beslutningsstøtteværktøjer bliver alle patienter, uanset baggrund, klædt lige godt på til at træffe valg om deres behandling, fortæller Dawn Stacey.

Dawn Stacey påpeger, at det i sidste ende øger kvaliteten af behandlingen, fordi man ved at inddrage patienterne med beslutningsstøtteværktøjer sikrer, at patienten på et informeret grundlag vælger den form for behandling, der passer bedst til deres liv.

Patienten er den eneste, der i virkeligheden ved, hvad der er bedst for dem og deres situation. Ved at klæde dem på til at forstå deres behandlingsmuligheder, kan de bedre indgå i en dialog med de sundhedsprofessionelle om, hvad der er det rigtige valg for dem, slutter Dawn Stacey.

Dawn Stacey om indsatsen i Danmark

Canada har arbejdet med brugerinddragelse i næsten 25 år – og Dawn Stacey har været med hele vejen.

I videoen her giver hun sit syn på Danmarks indsats.

Se videoen her.

Mere om metoden

Læs alt om metoden fælles beslutningstagning. Her finder du beskriver af proces og måling, eksempler på beslutningsstøtteværktøjer og videoer om metoden.