Ny undersøgelse lavet af syv patientforeninger afslører store mangler i forsøgsordningen for cannabis

Nyhed
none

Cannabis til medicinsk brug er et positivt virkemiddel i mange patienters liv, men ny undersøgelse om patienters erfaringer med cannabis viser, at vi mangler vidensopsamling om forbrug og virkninger.

Undersøgelsen om medicinsk cannabis er lavet af 7 forskellige patientforeninger og har cirka 4500 respondenter. Den blev offentliggjort den 25. februar 2020 og er Danmarks hidtil største undersøgelse om patienters erfaringer med cannabis.

Tæt på med DR

Da rapporten kom ud, lavede dr.dk en 'Tæt på' om cannabisolie. Her kunne enhver stille spørgsmål om cannabisolie til gigtpatient Mette Kragh-Hansen og praktiserende læge og formand for Lægeforeningen Tue Flindt Müller.

Du kan se deres svar lige her. 

Undersøgelsen viser, at 78 procent af patienter, der bruger cannabis som medicin, oplever positive virkninger som smertelindring, bedre søvn og afslapning, mens 65 procent ikke har haft nogen negative erfaringer.

Men kun 20 procent af de patienter, der bruger cannabis som medicin, får det på recept fra en læge.

Det er på trods af, at 70 procent af patienterne helst ser, at cannabis kun udleveres med recept, så det sker i dialog med lægen. Hvordan kan det så være, at patienterne ender med at anskaffe cannabis ad andre veje?

Det giver den nye undersøgelse os en række svar på. 

Priser og principper står i vejen

Patientforeningerne har både undersøgt problemerne i den nye forsøgsordning samt årsagerne bag dem. Når patienterne tenderer til at finde deres cannabis uden om lægerne, skyldes det særligt to ting:

Det ene er, at mange læger af princip ikke vil udskrive cannabis til patienten, og det andet er, at prisen er ret høj i forhold til det, de finder på markedet via personer eller firmaer, der sælger det ulovligt, forklarer Annette Wandel, vicedirektør for Danske Patienter

Ifølge undersøgelsen har næsten 50 procent af de patienter, der har talt med deres læge om cannabis, nemlig oplevet, at lægen ikke vil udskrive det til dem af princip.

Men det er problematisk, at lægerne ikke ønsker at deltage:

Hele ideen er jo, at dem, der ikke kan hjælpes med konventionelle metoder, kan få adgang til et sikkert og reguleret alternativ. Hvis det skal lykkes, er vi ganske enkelt nødt til at få lægerne med i det, siger Annette Wandel

Når man køber cannabis ulovligt er produktet ureguleret og derfor uden garanti for indhold og sikkerhed.

Vi skal måle virkninger og bivirkninger

Når mange af lægerne ikke føler sig trygge ved at ordinere medicinsk cannabis, kan det dog også skyldes, at der mangler viden. 

Derfor er det afgørende — hvilket også har været ideen med forsøgsordningen — at den tilvejebringer mere viden om virkning og bivirkninger af cannabis. Og det gør forsøgsordningen ikke, som den ser ud lige nu.

Patientforeningerne er ligesom lægerne bekymret over den manglende vidensopsamling. Alle skal følges systematisk, hvis ordningen skal virke. Vi skal vide, hvad patienterne får cannabis for, hvilke virkninger og hvilke bivirkninger, de oplever. Vi har brug for en langt mere systematisk vidensopsamling, mener Annette Wandel

Patientforeningerne bag undersøgelsen bidrager derfor også med en række anbefalinger, der skal sikre, at forsøgsordningen virker i fremtiden. De peger især på vigtigheden af, at:

  • lægerne inddrages i - og er åbne over for at arbejde med - hvordan ordningen kan forbedres, så patienterne rent faktisk får adgang til behandlingen i de tilfælde, hvor det er relevant.
  • der fremover kommer til at foregå en systematisk indsamling af viden om cannabis som medicin, når det kommer til effekt såvel som mulige bivirkninger.
  • man forholder sig til den udfordring, som prisen på cannabisprodukter udgør for mange patienter.

Patientforeningerne tilføjer, at man bør overveje, om andre patientgrupper end de, der på nuværende tidspunkt er omfattet af ordningen, på sigt kan omfattes.

Undersøgelsen viser nemlig, at andre grupper, som epilepsi-, gigt- og fibromyalgipatienter, oplever, at de har gavn af cannabis som medicin.

Undersøgelse: Patienters holdninger til og erfaringer med cannabis som medicin

Du finder en opsummering af undersøgelsens hovedpointer her.

Og den fulde undersøgelse finder du lige her.

Kontakt

Annette Wandel. Foto: Tea Petersen

Annette Wandel

Vicedirektør

Et samarbejde mellem syv patientforeninger

Undersøgelsen er lavet i et samarbejde mellem syv patientforeninger:

Nogle af patientgrupperne er omfattet af forsøgsordningen, og andre står uden for, men det betyder ikke, at de patienter afholder fra at bruge cannabis som medicin. 

Undersøgelse om cannabis
som medicin

Læs hele undersøgelsen her. 

Case: med eller uden lægens hjælp

none

Karina Edelweiss har både skoliose og leddegigt, og hun kan ikke tåle sin medicin. Hun har været nødt til at finde alternative veje, men hun har manglet rådgivning til at finde de muligheder, der kunne fungere for hende. 

Læs Karinas historie her.