Politikerne bør handle: Pårørende bliver syge af manglende hjælp

Pressemeddelelse
none

Mange pårørende er så belastede, at de selv ender som patienter. Tendensen ser ud til at blive værre i fremtiden, og derfor opfordrer Danske Patienter til politisk handling nu.

Flere nyere undersøgelser dokumenterer, at pårørende er så fysisk eller psykisk belastede, at de går ned med flaget og må sygemelde sig. Nu er det på tide, at politikerne tager ansvar for problemet og sikrer bedre vilkår og rettigheder for pårørende, mener Danske Patienter. 

Alle er enige om, at pårørende løfter en vigtig opgave, og at de fortjener bedre vilkår. Men politisk tilskyndelse og uforpligtende retningslinjer er ikke nok, siger direktør Morten Freil i Danske Patienter.

Ifølge Danske Patienter er der behov for en national handlingsplan, der forpligter social- og sundhedsvæsenet til at hjælpe pårørende med deres udfordringer – for eksempel i forhold til praktisk hjælp, fleksibilitet på arbejdsmarkedet og til at håndtere den følelsesmæssige omvæltning.

De pårørende er en kæmpe ressource for sundhedsvæsenet og for samfundet, og derfor er det kun rimeligt, at vi som samfund forpligter os til at passe godt på dem og tilbyde dem den nødvendige støtte, siger Morten Freil.

Én patient bliver til to

Behandlingskrævende stress, depression, posttraumatisk stress og angst er hverdag for tusindvis af pårørende, viser flere nyere undersøgelser fra blandt andre Danske Patienters medlemsforeninger.

Det genkender Hanne Gade. Som pårørende til en mand med blodprop og hjerneskade har hun kæmpet en lang kamp for at hjælpe sin mand med at genvinde førlighed, samtidig med at hun har koordineret behandling mellem læge, hospital og kommune. Til sidst bukkede hun under for presset og blev langtidssygemeldt fra sit arbejde.

Det er ikke for sjov, når man siger, at sygdom rammer hele familien. Det er en økonomisk byrde, fordi man mister en indtægt, og så er der alle bekymringerne og de praktiske opgaver, som slider på en. Man har aldrig fri som pårørende, og selv ferien skal bruges på hospitalsbesøg og kontroller, siger Hanne Gade og fortsætter: Man skal virkelig være stædig og opsøgende, hvis man skal have nogen former for hjælp – ellers står man helt alene. Der mangler en køreplan for, hvad man kan få af hjælp og hvor, så man ikke står med hele ansvaret.

► Læs også: Hvad har pårørende krav på?

Det bliver kun værre

Selvom problemet med pressede pårørende allerede er stort i dag, frygter Danske Patienter, at det bliver endnu værre, hvis politikerne ikke griber ind nu.

Indlæggelsestiden på hospitaler bliver stadigt kortere og samtidigt oplever mange familier, at det er sværere at få bevilliget den nødvendige hjælp hos kommunerne på grund af besparelser. Det bliver bekræftet i en rundringning, som Danske Patienter har foretaget blandt medlemsforeningerne – og er dokumenteret i en undersøgelse fra Scleroseforeningen, der viser, at patienterne er blevet mere afhængige af deres pårørende i takt med, at hjælp fra kommunen er faldet.

Flere opgaver er flyttet over på de pårørende, og i fremtiden kommer de til at spille en endnu større rolle. Derfor er det helt afgørende, at politikerne tager ansvar for en gruppe mennesker, som er presset til det yderste, siger Morten Freil.

Hos familien Boel i Aarhus har de fået afslag på hjælp fra kommunen med den begrundelse, at der er en rask pårørende i hjemmet – ægtemanden Mikkel. Hans kone kan ikke arbejde på grund af sclerose, så han må klare både fuldtidsarbejde, huslige pligter og det praktiske omkring parrets to børn.

Det er absurd at få at vide af en sagsbehandler, at det bedste vi kan gøre, for at få hjælp, er at blive skilt. Vi kan kun få hverdagen til at hænge sammen, fordi vi er heldige at have en god forsikring, der betyder, at vi kan tilkøbe ekstra ydelser som rengøring. Ellers ville det godt nok se skidt ud, siger Mikkel Boel.

Fakta: Pårørende er under pres

Danske Patienter har samlet en lang række nyere undersøgelser, der dokumenterer, at rollen som pårørende er belastende i en sådan grad, at det risikerer at gå ud over den pårørendes eget helbred.

Det har blandt andet konsekvenser for de pårørendes tilknytning til arbejdsmarkedet.

Se fakta her.

Mere om pårørende

► Fra passiv til aktiv pårørende

► Pårørendeinddragelse

► Mødet mellem sundhedsprofessionelle og pårørende

Runspørge: Pressede pårørende er overladt til sig selv

none

Lovgivning og dårlige strukturer gør, at pårørende ofte er overladt til sig selv, viser rundspørge fra Danske Patienter.

Rundspørgen er foretaget blandt Danske Patienters medlemsforeninger, for at kortlægge de største udfordringer og løsninger for pårørende– og der er bred enighed om, at der er behov for større fokus på de pårørende og deres vilkår i sundhedsvæsenet.

Læs mere her.