Ændringer i postloven vil ramme patienter og pårørende

Høringssvar
Post, brevsprække

Et nyt lovforslag skal afskaffe momsfri distribution af magasiner. Danske Patienter opfordrer til, at medlemsblade fra patient- og pårørendeforeninger bliver momsfritaget, da det ellers kan få konsekvenser for de mange borgere, der er berørt af kronisk og langvarig sygdom.

En lang række patient- og pårørendeforeninger udgiver medlemsblade, som er til gavn og glæde for deres medlemmer. Men det kan snart være fortid, hvis foreningerne bliver pålagt at betale moms for distributionen af medlemsbladene.

Foreningerne vil stå overfor en realitet, hvor de skal vælge mellem at stoppe distributionen eller skære ned i andre vigtige aktiviteter – såsom forskning og rådgivning – for at få råd til at omdele medlemsbladene. Uanset vil det få konsekvenser for foreningernes medlemmer.

Undersøgelser peger på, at bladene er patienter og pårørendes primære kilde til viden om sygdommen, og de er medvirkende til at bringe patienter og pårørende sammen i sociale og faglige sammenhænge – og dermed medvirkende til at skabe relationer og forebygge ensomhed. Mange af medlemmerne er ældre mennesker, som ikke kan tilgå informationerne digitalt, skriver Danske Patienter i høringssvaret.

Større udgifter til porto skal findes andre steder

Ændringen i lovforslaget gælder ikke kun på medlemsbladene, men alt øvrig post vil blive dyrere for foreningerne at sende. De stigende udgifter kræver, at foreningerne skærer i midler på andre områder, der tjener foreningernes formål. Derfor opfordrer Danske Patienter til, at ministeriet sikrer, at patient- og pårørendeforeningerne i Danmark ikke bliver ramt af ændringerne af postloven.

Privatomdeling erstattes med pakkebokse

Med lovforslaget fjernes også retten til privatomdeling, og husstandsomdelingen vil i nogle tilfælde blive erstattet af brevkasseanlæg og pakkebokse væk fra borgernes bopæl. Det er en ændring, der vil skubbe til uligheden.

Mennesker med kronisk og alvorlig langvarig sygdom samt fysisk og kognitiv funktionsnedsættelse er ofte afhængige af, at posten leveres til husstanden. Og mange kan ikke benytte digitale alternativer. Vi må derfor understrege, at der er behov for en løsning, som sikrer, at mennesker med kronisk og alvorlig sygdom fortsat kan modtage post på husstanden, skriver Danske Patienter.