Beskyttelse af offentligt ansatte skal ikke være på bekostning af borgernes retssikkerhed

Høringssvar
kvinde brev

Danske Patienter mener, at offentligt ansattes tryghed er vigtig, og deres beskyttelse er nødvendig. En styrket beskyttelse af offentligt ansatte skal dog ikke være på bekostning af borgernes retssikkerhed.

I et nyt lovforslag vil Justitsministeriet gøre det muligt at afslå behandlingen af anmodninger om aktindsigt, hvis man vurderer, at anmodningen har chikanøse motiver. Det fremgår også af lovforslaget, at grænsen for, hvornår der er tale om chikanøse hensigter skal sænkes, men chikanøse formål er samtidig meget løst defineret. Det skaber bekymring hos Danske Patienter.

Vi sidder derfor tilbage med en grundlæggende bekymring over, hvordan lovgivningen vil blive fortolket i praksis, herunder hvordan det i praksis defineres, hvornår noget er motiveret af chikanøse formål, og hvem der skal vurdere det, skriver Danske Patienter i høringssvaret til lovforslaget.

Danske Patienter mener ikke, at offentlig ansatte skal kunne udsættes for chikane, men lovforslaget skaber bekymring, da det fremstår som en unødig indgriben i borgernes retssikkerhed, hvor retten til aktindsigt er helt grundlæggende.

Læs hele høringssvaret her.

Download dokumenter