Danskere skal kunne fravælge genoplivning ved hjertestop

Høringssvar
Inddragelse læge patient

Det bør være op til den enkelte dansker, om man ønsker genoplivning eller ej efter hjertestop, mener Danske Patienter, som bakker op om nyt lovforslag. Det skal dog ske på et oplyst grundlag og med mulighed for at ændre beslutningen.

Det giver principielt ikke mening at tvinge voksne mennesker til genoplivning. Derfor er Danske Patienter positive over for at udvide retten, så det ikke kun er mennesker i en alvorlig, aktuel sygdomssituation, der kan tage stilling til ønsket til- eller fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop.

Lovforslaget lægger op til, at rettigheden kun bør tilfalde habile danskere over 60 år. Danske Patienter kan ikke umiddelbart se, hvorfor netop denne alder gør sig gældende og savner en nuanceret stillingtagen til, om alder overhovedet bør spille en rolle.

Som udgangspunkt bør den enkelte, uanset alder, selv skal kunne træffe beslutning om man vil genoplives eller ej, mener Danske Patienter. Og så er det vigtigt, at beslutningen er taget på et et oplyst grundlag.

Vigtige beslutninger som til- eller fravalg af genoplivning ved hjertestop har store konsekvenser for den enkelte patient og dennes pårørende. Derfor bør man ved udfyldning af oplysningerne tilbydes en samtale med en sundhedsprofessionel, så valget træffes på et oplyst grundlag, skriver Danske Patienter i høringssvaret.

Samtidig er det vigtigt, at man altid har mulighed for at ændre sit til- eller fravalg af genoplivning ved hjertestop - og at man er tydeligt informeret om, at man kan ændre det.