Det skal være nemmere at indberette bivirkninger

Høringssvar
none

Mange patienter ved ikke, at de selv kan indberette bivirkninger ved medicin. Det skal der laves om på med en ny national handlingsplan – og det er positivt, mener Danske Patienter.

En ny handlingsplan vil styrke overvågningen af lægemidler ved at gøre det nemmere og mere effektivt at indberette bivirkninger.

Ifølge Danske Patienter er det godt, at der nu kommer fokus på, hvor vigtigt det er, at der bliver indberettet bivirkninger – både af sundhedspersonale og af patienterne selv.

Hvornår skal man indberette?

Hvis der er tale om alvorlige bivirkninger, har sundhedspersoner pligt til at indberette det til myndighederne. Det samme gælder ved milde bivirkninger, hvis medicinen er under to år gammel.

Patienter bør altid fortælle om bivirkninger til deres læge eller indberette det selv. Jo mere data, Lægemiddelstyrelsen har, jo bedre kan de overvåge lægemidler – og gribe ind, hvis det er nødvendigt.

App kan gøre det nemmere

I dag er antallet af indberettede bivirkninger relativt lavt i forhold til de bivirkninger, som patienterne oplever.

Det skyldes blandt andet, at mange patienter ikke ved, at de selv kan indberette mistanke om bivirkninger – og at det for almindelige borgere med en travl hverdag virker uoverkommeligt at indberette.

I den nye handlingsplan er det derfor glædeligt, at der blandt andet er lagt op til at gøre indberetningen nemmere ved at udvikle en app.

Særligt vigtigt ved nye lægemidler

Det er især vigtigt at overvåge potentielle bivirkninger på nye lægemidler – og i høj grad ved de såkaldte biologiske lægemidler, som der i de senere år er kommet en del af.

Ifølge Danske Patienter bør man for eksempel oprette databaser, som registrerer patienter, der modtager ny medicin. På den måde kan man bedre lave systematiske studier af både akutte- og langtidsbivirkninger.

Læs høringssvaret her.


Sådan anmelder du en bivirkning

Du skal udfylde en online-blanket på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside. I videoen her kan du se, hvordan du udfylder blanketten.

Er din medicin-kombination i orden?

none

Patienter, der tager mere end én slags medicin, skal være opmærksomme på, om de forskellige lægemidler harmonerer godt sammen.

Det er ikke den enkelte patients ansvar at sikre, at præparaterne kan kombineres, men på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside kan du for en sikkerheds skyld tjekke, om din kombination af medicin er i orden.

Læs mere her.

Læs også

► Der er potentiale for at inddrage patienter i valg af medicin

► Mange har ikke råd til medicin: Nyt tilskudssystem på vej

► Kronikertilskud bliver automatiseret