Evaluering overser problemer i Medicinrådet

Høringssvar
none

Tvivlsom uvildighed og manglende kompensation af patientrepræsentanter. Flere problemstillinger ved Medicinrådet er ikke ordentligt belyst i evalueringen af rådet, mener Danske Patienter.

Evalueringen af Medicinrådet overser flere væsentlige problemer, skriver Danske Patienter i et høringssvar.

Det er for eksempel en væsentlig udfordring ved Medicinrådets arbejde, at man ikke inddrager de samfundsøkonomiske perspektiver i den sundhedsøkonomiske analyse af et nyt lægemiddel. For nogle patienter vil ny medicin betyde, at de kan fastholdes på arbejdsmarkedet eller at de får mindre behov for pleje og hjælpemidler, hvilket vil spare samfundet for udgifter.

Det ærgrer Danske Patienter, at de sundhedsøkonomiske analyser slet ikke tager højde for de samfundsøkonomiske gevinster – og det burde have været adresseret i evalueringen.

Danske Patienter påpeger også, at der kan sættes spørgsmålstegn ved evalueringens konklusion om, at Medicinrådets beslutninger bliver truffet på et uvildigt grundlag – uden hensyntagen til regionerne. Dels erklærer hver tredje adspurgte i evalueringen sig uenig i den påstand, og dels er størstedelen af rådets medlemmer regionale ledere – herunder flere med dagligt budgetansvar.

Svært at få tabt arbejdsfortjeneste

I høringssvaret påpeger Danske Patienter også, at det er uhensigtsmæssigt, at patientrepræsentanterne ikke bliver kompenseret for den tid, de bruger på det vigtige arbejde i Medicinrådets fagudvalg på lige fod med andre grupper. De må ofte bruge deres fridage på at deltage i fagudvalgene, fordi det er svært at dokumentere tabt arbejdsfortjeneste.

Ifølge Danske Patienter er det desuden problematisk, at patientrepræsentanternes rolle bliver beskrevet i evalueringen som ”at bidrage med erfaringer fra egne forløb”. Det er en uambitiøs udlægning af deres vigtige arbejde i Medicinrådets fagudvalg, hvor de bidrager med stor viden om deres sygdom, om den nyeste forskning på området, om behandling og lignende – ligesom de kan trække på deres netværk i patientforeningerne, som sikrer et bredt perspektiv.

Læs hele høringssvaret her.

Åbenhed i Medicinrådet er altafgørende

Hvis der skal være tillid til Medicinrådet, skal metoderne og vægtningen af medikamenternes fordele og ulemper være krystalklar, mener Danske Patienter.

Læs mere her.

Medicinråd må ikke fratage lægernes frie valg af medicin

Sygehuslægerne skal trods Medicinrådets beslutninger frit kunne vælge den medicin, de vurderer er bedst for patienterne, mener Danske Patienter.

Læs interview i Altinget med Danske Patienters direktør, Morten Freil, om problemstillingen.