Fire bud på fælles finansiering i sundhedsvæsenet

Politisk indspil
none

Fælles finansiering er nøglen til at løse sundhedsvæsenets største problem. Det mener Danske Patienter, der nu giver fire bud på, hvor det kan indføres, sammen med FOA, Lægeforeningen og Dansk Sygeplejerråd.

Behandling i sundhedsvæsenet bør tage udgangspunkt i den enkelte patients særlige behov, men sådan er det ikke i dag, hvor regioner og kommuners økonomi ofte kommer til at stå i centrum for beslutningerne.

Det giver en manglende sammenhæng i patienternes forløb – et efterhånden velkendt problem, som der nu for alvor skal gøres noget ved, mener Danske Patienter.

For patienter er den manglende sammenhæng mellem hospital, kommune og deres egen læge sundhedsvæsenets største problem. Løsningen med ansvarsplacering mellem regioner og kommuner har vi prøvet i årtier – det har ikke virket. Nu må vi prøve noget nyt, siger formand Camilla Hersom fra Danske Patienter.

Fire konkrete bud

Løsningen er fælles finansiering, mener Danske Patienter, der nu er gået sammen med FOA, Lægeforeningen og Dansk Sygeplejerråd om at foreslå fire konkrete indsatser.

De fire organisationer har netop sendt en fælles erklæring til Sundheds- og Ældreministeriets udvalg for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. I erklæringen bliver der peget på fire konkrete indsatser, hvor der er mulighed for at løfte kvaliteten i patientforløb gennem fælles finansiering mellem regioner og kommuner.

De fire områder, hvor der bør indføres fælles finansiering, er akutfunktioner i kommunalt regi, tværsektoriel forløbskoordination, psykiatrihuse og sundhedshuse.

En fælles kasse mellem kommuner og regioner er den rigtige løsning, for at dæmme op for de skarpe sektorgrænser som patienterne bliver mødt af. Det kan ophæve kassetænkningen og flytte fokus fra den enkeltes indsats til patientens samlede forløb, siger Camilla Hersom.

Danske Patienter håber, at udvalget vil tage forslaget op til seriøs overvejelse.

Læs de fire konkrete bud her.

Fire bud på fælles økonomi

Det ér muligt at skabe bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet. Se det fælles indspil med Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og FOA ved at klikke på billedet.

Det borgernære sundhedsvæsen

Læs også Danske Patienters indspil om det borgernære sundhedsvæsen, som er forløberen til det fælles indspil med Lægeforeningen, Dansk Sygeplejerråd og FOA.

Læs det politiske indspil her.