Genomcenter er stort fremskridt for sundhedsvæsenet

Nyhed
none

Personlig medicin rummer et kæmpe potentiale for ny og bedre behandling, mener Danske Patienter, som bakker op om nyt lovforslag til oprettelsen af Nationalt Genom Center.

I dag fremsætter sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) efter lang tids venten lovforslag om at oprette Nationalt Genom Center. Centret er en del af en national strategi for personlig medicin, som regeringen og Danske Regioner lancerede i 2016.

I Danske Patienter er der fuld opbakning til centret, fordi det kan sikre behandlinger, der er skræddersyet til den enkelte patient:

Med Nationalt Genom Center styrkes forskningen og udviklingen af personlig medicin. Brugen af genmaterialer i udviklingen af medicin rummer et kæmpe potentiale for patienterne, der i fremtiden kan få mere målrettet behandling i stedet for at skulle gå gennem lange forløb med medicin, der ikke virker eller har store bivirkninger, siger direktør Morten Freil til Altinget.dk.

Med den politiske aftale vil et flertal af partierne skabe klarhed over rammerne for genomcentrets formål – herunder hvordan man sikrer datasikkerhed og hvordan patienter skal samtykke.

Skævvredet debat

Det sker, fordi der ifølge politikerne er opstået en række misforståelser i forbindelse med høringen af det oprindelige udkast til lovforslaget – til trods for, at et bredt politisk flertal og de fleste aktører, herunder Danske Patienter, Lægeforeningen og Lægevidenskabelige Selskaber, bakker op om centret.

Danske Patienter mener også, at debatten har været skævvredet – og at det har skygget for diskussionen af ellers relevante spørgsmål om centret.

Det er meget ærgerligt, at nogle få læger har været med til at igangsætte en negativ og polariseret debat, hvor man puster til folks frygt og bremser forskningen i personlig medicin. Der er vigtige datasikkerhedsmæssige og etiske spørgsmål i det her, men det har vi ikke kunnet få en ordentlig diskussion om, fordi den krasse debat har været præget af myter og ikke-faktuelle påstande, siger Morten Freil til Altinget.dk.

Læs mere om lovforslaget på Altinget.dk.

Personlig medicin kan revolutionere behandling

none

Skræddersyet og effektiv behandling med færre bivirkninger. Det er potentialet ved personlig medicin. Derfor bakker Danske Patienter op om nyt National Genom Center, der skal forske i danskeres gener.

Læs mere her.

Patientdata kan styrke kvalitetsudviklingen

Brugen af data fra patientforløb er en forudsætning for kvaliteten i det danske sundhedsvæsen. Derfor skal der udvikles retningslinjer på området, som sikrer grundlaget for behandling af højeste kvalitet og tryghed i befolkningen. Nøgleordene er sikkerhed og gennemsigtighed.

Læs Danske Patienters holdning her.