Kommunale akutfunktioner skal skabe værdi for den enkelte patient

Høringssvar
none

Kommunale akutfunktioner er en del af hjemmesygeplejen og udgør en vigtig funktion. Derfor er sammenhæng og synergi med det øvrige sundhedsvæsen afgørende for, at akutfunktionen kan skabe værdi for patienterne.

Sundhedsstyrelsen ønsker at revidere og opdatere de såkaldte kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner. Dét finder Danske Patienter positivt, da det også vil tydeliggøre akutfunktionens forpligtelse overfor patienten.

Danske Patienter hæfter sig særligt ved, at det nu er obligatorisk for kommunerne at have en akutfunktion, og at det er obligatorisk at varetage intravenøs behandling. Det mener Danske Patienter er vigtige og rigtige ændringer. 

Danske Patienter er desuden enige i, at akutfunktionerne skal have en helhedsorienteret tilgang og orientere sig mod patientens samlede sundhedssituation. Det bør dog præciseres, hvordan der visiteres til de kommunale akutfunktioner - og hvordan patienterne overdrages efterfølgende.

Det er vigtigt, at det tydeligt fremgår af kvalitetsstandarderne, at akutfunktionen først må overdrage en patient med et komplekst sygdomsbillede til hjemmesygeplejen eller hjemmeplejen, når patienten er færdigbehandlet i akutfunktionen. Det skyldes risikoen for, at patienten ellers kan falde mellem indsatser internt i kommunen, skriver Danske Patienter i høringssvaret 

Blandt de kommunale akutfunktioners målgruppe, er der tale om flere meget komplekse patientgrupper, som kan have mange sideløbende udfordringer, herunder psykiatriske problemstillinger.

Det kræver et højt kompetenceniveau, og Danske Patienter mener derfor, at der skal være stærkt fokus på, at man har uddannet personale med tilstrækkelige kompetencer.

Det er derfor væsentligt, at man sikrer en meget let tilgængelig rådgivning, herunder lægefaglig rådgivning. Vi er i den forbindelse bekymrede for, at den geografiske ulighed i lægedækning - og andre sundhedsfagligheder - reproduceres i kvaliteten af de lokale akutfunktioner, skriver Danske Patienter i høringssvaret.

Inddragelse af patienter og pårørende bør indgå

Danske Patienter undrer sig over, at patient- og pårørendeinddragelse ikke er nævnt i de opdaterede kvalitetsstandarder.

Der er gennem de senere år opnået substantiel viden om værdien af inddragelse i både beslutninger, behandling og planlægning af forløb. Ikke mindst forskning i metoden fælles beslutningstagning har vist effekten både i form af bedre behandlingsresultater og større tilfredshed blandt patienter.
Derfor er det afgørende at inddragelse bliver en selvstændig del af kvalitetsstandarderne, samt at der er krav til kompetencer ift. inddragelse blandt personalet, skriver Danske Patienter i høringssvaret.

 Læs hele høringssvaret her