Læger og patienter i unikt samarbejde mod overbehandling

Vælg Klogt

Det skal være slut med unødige undersøgelser og overflødige kontrolbesøg. I samarbejde med Lægevidenskabelige Selskaber vil Danske Patienter identificere overbehandling og forenkle behandlingsforløb.

Kan patienterne slippe for nogle af kontrolbesøgene? Kan de undgå tidskrævende undersøgelser? Eller belastende scanninger? Det er spørgsmål, som Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) vil besvare med initiativet Vælg Klogt. Organisationerne søger i øjeblikket finansiering til at realisere initiativet og forventer en endelig afklaring ved årsskiftet.

Initiativet er en fordanskning af det britiske projekt Choosing Wisely, men i modsætning til det britiske projekt, hvor kun læger står bag, skal den danske pendant bestå i et samarbejde mellem læger og patienter. Det er et helt unikt samarbejde, som glæder Danske Patienter.

Væk med unødig behandling

Det er i patienternes interesse, at al unødig behandling bliver skåret væk. Præcis hvilke behandlinger og områder, hvor der er over- og unødig behandling i det danske sundhedsvæsen, vides ikke med sikkerhed – det skal Vælg Klogt Initiativet identificere. Men målet er klart:

Vi skal sørge for, at vi ikke gør noget i sundhedsvæsenet, som ikke er til gavn for patienterne. Patienterne er ikke interesserede i overbehandling eller dobbeltprocedurer. Ligesom alle andre er vi interesserede i, at vi bruger sundhedsvæsenets midler rationelt. Alt overflødigt skal skæres væk, siger Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter til Ugeskrift for Læger.

Og hvem er bedre til at identificere overflødige elementer i et behandlingsforløb end patienterne selv?

​Patienterne har en anden viden om, hvordan det er at gennemgå et forløb. De er for eksempel de eneste, der går på tværs af sektorer. Man ved, at patienter får øje på nogle andre ting, siger Annette Wandel.

Unikt samarbejde

Det unikke samarbejde mellem læger og patienter, som Vælg klogt Initiativet er baseret på, er dermed en erkendelse af, at det er nødvendigt med inddragelse af patienterne fra start. Det lærte briterne af bitter erfaring, fortæller LVS’ næstformand Susanne Axelsen, som sammen med Danske Patienter har været på besøg i England for at høre om de britiske erfaringer.

Det var deres budskab, at det var en fejl ikke at involvere patienterne med deres holdninger. Så er det svært at få hele befolkningen med. For at få succes skal man tage patienternes involvering rigtigt alvorligt, fortæller hun til Ugeskrift for Læger.

Projektet skal efter planen starte til foråret 2018 og vare i fire år.

Læs om organisationen Vælg Klogt

Emne

Kontakt

Annette Wandel. Foto: Tea Petersen

Annette Wandel

Vicedirektør

Vælg Klogt: Sammen om overflødig behandling

Vælg Klogt peger på områder i det danske sundhedsvæsen, hvor der bliver udført unødvendige undersøgelser, behandlinger eller procedurer, der ikke gavner patienter, og som i værste fald kan gøre mere skade end gavn.

Læs mere om initiativet her.