Læger skal kunne deltage i debatter uden at angive tilknytning til industrien

Høringssvar
none

Læger skal anmelde deres tilknytning til industrien i et officielt register. Men reglerne på området er modstridende og for vidtgående, skriver Danske Patienter i høringssvar til nye vejledninger.

Danske Patienter er optaget af at sikre uafhængighed i samarbejdet mellem sundhedspersoner og industrien. Det officielle register, hvor læger skal angive tilknytning til industrien, skal sikre habilitet og gennemsigtighed.

Men den pågældende tolkning af loven betyder i praksis, at sundhedspersoner skal anmelde tilknytning til industrien, når de deltager i en debat, som en medicinal- eller medicovirksomhed står bag – uanset om de modtager honorar eller ej.

Det førte blandt andet til, at en lang række læger valgte at melde fra til debatter på Folkemødet 2016, fordi debatterne var arrangeret af industrien. Det ærger Danske Patienter, der mener, at det faktum har negativ betydning – både principiel og reel – for den offentlige, demokratiske debat.

Læger og andre sundhedspersoner bør kunne deltage frit i debatter – også arrangeret af industrien, når der ikke indgår honorar eller anden form for betaling. Det vil ikke være anderledes end at eksempelvis embedsmænd, som står for indkøb af medicin eller udstyr, også frit kan deltage i debatter arrangeret af industrien, mener Danske Patienter.

Læs hele høringssvaret her.

Samarbejde med industrien

En intern arbejdsgruppe i Danske Patienter har arbejdet med retningslinjer for medlemsforeningernes samarbejde med medicinal- og medicoindustrien. Retningslinjerne er vedtaget i foråret 2014.

Se retningslinjerne her.