Lovforslag vil styrke patienternes indflydelse på egen behandling

Høringssvar
none

Patienter får fremover mere indflydelse på egen behandling – og ret til at fravælge behandling med et testamente. Det er positivt, mener Danske Patienter, men testamentet er ikke uden problemer.

Danske Patienter er glade for nyt lovforslag, der giver patienterne øget selvbestemmelse og indflydelse på eget behandlingsvalg. Med lovforslaget får patienterne for eksempel ret til at frasige sig medicin, hvis de ikke ønsker at gennemgå et behandlingsforløb.

Derudover får patienter også mulighed for at gøre brug af en behandlingstestamenteordning, som giver dem ret til at frasige sig behandling på forhånd, hvis de i fremtiden ikke er i stand til selv at kunne træffe beslutningen. Det kan eksempelvis være, at man ikke ønsker behandling, hvis man får svær Alzheimer eller bliver ramt af en hjerneskade.

Danske Patienter er generelt positivt stemt for lovforslaget, men mener samtidig, at der er nogle forudsætninger og konsekvenser, som man bør tage højde for inden loven bliver vedtaget.

Vigtigt med grundig og løbende dialog

Det er vigtigt, at de sundhedsprofessionelle har tid og kompetencer til at oplyse og inddrage patienterne, så de tager beslutningen på det rette grundlag. Danske Patienter mener, at det er en forudsætning, at sundhedsprofessionelle indgår i en grundig og systematisk dialog med patienter og pårørende. Det er vigtigt, at patienterne er oplyste om konsekvenser og mulige scenarier ved eventuel frasigelse af behandling.

Hvis patienten ønsker at frasige sig behandling er det desuden vigtigt, at sundhedspersonalet tager dialogen op igen, hvis patientens livssituation ændrer sig.

Behandlingstestamente kan have uheldige konsekvenser

I behandlingstestamenteordningen er det muligt for patienter at frasige sig behandling, hvis de en dag ikke længere er ved deres fulde bevidsthed og dermed ikke selv er mentalt i stand til at varetage egne interesser.

Lovforslaget står i den forbindelse i modsætning til tvangsbehandlingsloven, som giver sundhedspersonalet lov til at behandle patienter, der ikke har fuld mental funktionsevne, men som ikke ønsker behandling.

Loven om tvangsbehandling blev til for at styrke omsorgen for de patienter, der ikke er i en psykisk tilstand, som gør dem i stand til at træffe valg for deres behandling – og den var en konsekvens af, at der alligevel blev foretaget behandling og smertelindring ”under radaren”, hvilket blandt andet udfordrede patienternes retsstilling, hvis der skete fejl.

Danske Patienter er bekymrede for, at lovforslaget om behandlingstestamente kan ophæve tvangsbehandlingsloven, fordi patienter kan testamentere, at de ikke vil behandles på et senere tidspunkt i deres liv – uden de reelt kan forudsige, hvilke konsekvenser det kan have senere hen. Det kan betyde, at patienter risikerer at være i unødig smerte og lidelse, eller at der igen bliver foretaget behandling ”under radaren” og ulovligt, som det var tilfældet inden tvangsbehandlingsloven blev indført.

Du kan læse hele høringssvaret her.

Kontakt

Johanne Kure. Foto: Tea Petersen

Johanne Kure

Chefkonsulent
33 41 47 54

Lov om tvangsbehandling

none

Anvendelse af tvang kan have store konsekvenser for både patienten og personalet. Derfor er Danske Patienter glade for, at det i loven er præciseret, at tvangsbehandling kun må bruges i yderste tilfælde, hvor andre muligheder er forsøgt.

Læs mere om loven her.