Medicinrådets vurderingsprincipper kan blive bedre

Høringssvar

Danske Patienter er glade for, at de vurderingsprincipper, som Medicinrådet bruger, nu bliver taget op. Der er for eksempel plads til forbedring i vurderingen af medicin til sjældne sygdomme.

Når Medicinrådet skal vurdere, om et nyt præparat skal tilbydes til patienter på de danske hospitaler, bliver der taget udgangspunkt i nogle fastlagte principper. De principper bliver nu taget op til revision – og det er Danske Patienter glade for.

Ifølge Danske Patienter er der for eksempel plads til forbedringer, når det gælder vurderingen af medicin til sjældne sygdomme. Her er tale om en patientgruppe, hvor evidensgraden for et præparat ofte er lav – og hvor nogle patienter endda slet ikke har nogen behandlingsmuligheder.

Bør kunne fravige almindelige kriterier i visse situationer

I et høringssvar foreslår Danske Patienter derfor, at Medicinrådet bør kunne fravige de almindelige kriterier, som de vurderer medicinen ud fra, hvis der er tale om præparater, hvor der ikke findes anden behandling.

Livskvalitet er en vigtig parameter

I høringssvaret foreslår Danske Patienter desuden, at man tilføjer ”livskvalitet” som effektmålsgruppe, når Medicinrådet skal vurdere effekten af et nyt præparat. Indtil videre har rådet ikke medtaget det parameter direkte, men ifølge Danske Patienter bør livskvalitet veje lige så tungt som effekter på overlevelse.

Læs hele høringssvaret her.

Emne

Kontakt

Johanne Kure. Foto: Tea Petersen

Johanne Kure

Chefkonsulent
33 41 47 54