Ny prisaftale sikrer medicin til patienterne

Pressemeddelelse
none

Danske Patienter roser ministeren for den nye prisaftale mellem det offentlige og lægemiddelindustrien.

Den nye prisaftale mellem Sundhedsministeriet, Finansministeriet, Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen (LiF) sikrer medicin til langt bedre priser end tidligere. Det burde sikre alle patienter adgang til gavnlig medicin og gøre Danske Regioners planer om en ny prioriteringsmodel overflødig.

I Danske Patienter er man glade for den nye prisaftale mellem det offentlige og lægemiddelindustrien. Den giver sundhedsvæsenet en rabat på 10 procent, når de indkøber medicin og sikrer samtidigt, at priserne på ny medicin kan efterjusteres, så den ikke kommer til at ligge unaturligt højt i Danmark, når man sammenligner med priserne i Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, Irland, Tyskland, Holland, Belgien og Østrig.
Det er positivt, at sundhedsministeren har sat sig i førersædet og arbejdet for at få denne aftale i stand. Og at både regioner og industri er blevet enige om en aftale, der rent faktisk kan gøre en forskel på sundhedsbudgetterne og dermed sikre, at alle patienter nu kan forvente at få den medicin, de har behov for – når de har behov for den, understreger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Prioriteringsmodel af bordet

Den nye aftale gør ifølge Danske Patienter regionernes planer om en prioriteringsmodel overflødig. I forvejen er væksten i udgifter til medicin langt mindre, end man havde frygtet i regionerne, og prisaftalen vil begrænse væksten i udgifterne yderligere.

Prisaftalen er et skridt i den rigtige retning, og derfor må det være på tide af begrave idéerne om prioriteringsmodeller, der bryder med de grundlæggende principper om lige adgang til behandling. Aftalen er selvfølgelig ikke en løsning på alle udgiftsproblemerne i sundhedsvæsenet, der er stadig ting at tage fat på, og her tænker vi særligt på at nedbringe medicinspild, styrke arbejdet med medicinske teknologivurderinger og finde metoder til at begrænse overbehandling, siger Lars Engberg.
Han understreger også, at sundhedsministerens tiltag om at få Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at undersøge muligheden for at gribe ind, hvis medicinalvirksomheder udnytter deres patenter, er et positivt tiltag for at begrænse udgifterne i sundhedsvæsenet. Et tiltag, der kan begrænse udgifterne uden at gå på kompromis med princippet om lige adgang til sundhedsvæsenets ydelser.

Læs mere om tiltaget med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen her.
Emne

Mange har ikke råd til medicin: Nyt tilskudssystem på vej

none

Mange patienter går tomhændet fra apoteket, fordi de ikke har råd til deres medicin. Danske Patienter er glade for, at politikerne vil ændre tilskudssystem, så regningen bliver jævn over hele året.

Læs nyheden her.

Få overblik over medicin på LMST.dk

none

På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside kan du læse om bivirkninger, nye godkendelser af medicin og tjekke, om din medicinkombination er i orden.