Patientinddragelse skal på skoleskemaet

Høringssvar
none

Nye bekendtgørelser for uddannelser på sundhedsområdet lægger op til, at de studerende skal have øget kendskab til, hvordan man inddrager patienter og pårørende.

Det er positivt, at nye bekendtgørelser for uddannelser på sundhedsområdet lægger op til et øget kendskab til inddragelse af patienter og pårørende. I et høringssvar påpeger Danske Patienter dog, at inddragelsesperspektivet fylder for lidt i bekendtgørelserne – især set i forhold til, hvor vigtigt området er og bliver i fremtiden.

Styrelsen for Videregående Uddannelser arbejder i øjeblikket på at ændre bekendtgørelsen for ni af de sundhedsfaglige professionsuddannelser. I de nye bekendtgørelser er der blandt andet lagt op til øget fokus på, at de studerende efter endt uddannelse skal blive i stand til at anvende deres viden i samspil eller samarbejde med patienter og borgere.

Selvom den slags formuleringer lægger op til et øget fokus på inddragelse af patienter og pårørende, bør inddragelsesperspektivet ifølge Danske Patienter fylde mere og være mere tydeligt i studiernes bekendtgørelser.

Viden om metoder er efterspurgt

Undersøgelser viser nemlig, at sundhedspersonale mangler viden om metoder og kompetencer til inddragelse af både patienter og deres pårørende. Desuden er der god og stigende dokumentation for, at netop inddragelse er et vigtigt element i at sikre kvalitet i proces såvel som resultat af behandlingsforløb.

Derfor bør det ifølge Danske Patienter være en grundlæggende del af de sundhedsfaglige uddannelser, at de studerende arbejder og opnår kompetencer inden for feltet inddragelse – både teoretisk og som praksisfelt.

Af samme årsag anbefaler Danske Patienter, at det skrives tydeligere frem som mål for uddannelserne, at man skal have kendskab til metoder og deres forståelsesramme samt mestre grundlæggende færdigheder til at afdække og anvende patienter og de pårørendes viden, ressourcer og præference i deres praksis.

Læs hele høringssvaret her.

Viden om brugerinddragelse

Danske Patienters Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet, ViBIS, arbejder med inddragelse af både patienter og pårørende.

Bliv klogere på videnscenterets arbejde her. 

Danske Patienter anbefaler

For at styrke inddragelse af patienter er det nødvendiigt med:

  • Patientinddragelse som en del af uddannelsen
  • Samlet vidensudvikling og effektiv vidensdeling
  • Vejledninger for praksis
  • Tilstrækkelig tid og rette fysiske rammer