Psykiatrien mangler ressourcer – mens dyre sengepladser står tomme

Høringssvar
none

Halvdelen af de særlige sengepladser til alvorligt psykisk syge patienter står tomme. Danske Patienter opfordrer til at bruge midlerne på et generelt kvalitetsløft i psykiatrien i stedet.

43 ud af 80 sengepladser til alvorligt psykisk syge danskere står tomme.

Pladserne – de såkaldte særlige sengepladser – blev oprettet for at skabe bedre tryghed og sikkerhed for medarbejdere og beboere på bosteder for mennesker med svære psykiske lidelser.

Det er Folketinget, der har lovbestemt rammerne for de særlige sengepladser, men det har vist sig at være så svært at visitere patienter, at over halvdelen af pladserne står ubrugte hen – til en pladspris på 1,9 millioner kroner.

Med en lovændring vil man derfor justere visitationskriterierne, så flere patienter kan blive henvist til sengepladserne.

► Læs også: Lovforslag løser ikke alle problemer på bosteder

Midlerne kan bruges bedre

Danske Patienter er enige i, at dyre og tomme sengepladser er uhensigtsmæssigt set fra et økonomisk synspunkt – men også for psykiatrien som helhed, der generelt mangler ressourcer.

I stedet for at lave nye visitationskriterier, mener Danske Patienter, at midlerne til de særlige sengepladser kan gøre mere gavn som et kvalitetsløft i psykiatrien generelt – og på landets bosteder specifikt.

På linje med KL, Danske Regioner og Bedre Psykiatri opfordrer Danske Patienter derfor til, at man omlægger de særlige sengepladser til ordinære psykiatriske sengepladser og opretter specialiserede enheder, som er kvalificerede til at tage sig af de alvorligt psykisk syge, som også er målgruppen for de særlige sengepladser.

Læs hele høringssvaret her.

Fakta om de særlige sengepladser

Folketinget har besluttet at etablere 150 særlige pladser i psykiatrien inden udgangen af 2018.

De 150 særlige pladser er et nyt intensivt og helhedsorienteret tilbud til en mindre gruppe særligt udsatte patienter med udadreagerende- og uforudsigelig adfærd, hyppige behandlingsbrud og misbrug.

I oktober 2018 er kun 43 ud af foreløbigt 80 oprettede pladser i brug – det betyder, at finansieringen på 1,9 millioner kroner per plads går til ingenting i stedet for at gøre gavn for patienterne.

Læs mere her.