Psykiatriske patienter ligestillet med somatiske

Høringssvar
none

Ny vejledning giver psykiatriske patienter de samme rettigheder som somatiske. Det glæder Danske Patienter.

Danske Patienter har afgivet høringssvar til en ny vejledning, der ophæver særregler for psykiatriske patienter indenfor frit sygehusvalg, udvidet frit sygehusvalg, ret til hurtig udredning og information. Det betyder, at de nu bliver ligestillet med somatiske patienter. Ifølge Danske Patienter er det positivt, men der er stadig plads til forbedringer.

Det er for Danske Patienter vigtigt, at der fortsat kommer et stærkt fokus på, at kapaciteten bliver sikret, så sundhedsvæsenet kan leve op til udredningsgarantien. I forlængelse heraf anbefaler Danske Patienter, at det i vejledningen fremgår, hvilke konsekvenser det får, hvis regionen eller hospitalet ikke overholder udredningsfristen på 30 dage.

Nogle patienter kan af faglige årsager ikke blive udredt indenfor 30 dage. I de tilfælde skal patienterne modtage en udredningsplan for det videre forløb. Det vækker glæde hos Danske Patienter, at planerne så vidt muligt nu skal indeholde et tidsperspektiv. Dog anbefaler Danske Patienter, at det bliver mere forpligtende, så alle patienter, der ikke bliver udredt indenfor 30 dage, har en faglig begrundet tidsplan at læne sig op ad.

Læs hele høringssvaret her.

Rettidig udredning

Uanset om udredningen sker i almen praksis, hos speciallæge eller på hospital og uanset symptomernes alvorlighedsgrad, skal patienten sikres udredning inden for en tidsramme, som er optimal for at opnå det bedst mulige behandlingsresultat. Således skal alle patienter omfattes af udredningsgarantien på én måned. Det mener Danske Patienter.

Læs mere her.