Sådan bør patienter og pårørende inddrages i sundhedsklyngerne

Nyhed
ledelse sundhed

På baggrund af erfaringer fra de nuværende patientinddragelsesudvalg samt national og international viden om organisatorisk inddragelse, har Danske Patienter lavet fem anbefalinger til, hvordan de kommende sundhedsklynger kan inddrage brugerne.

Patienter og pårørende har særlig viden, og den viden bør man inddrage i udviklingen af sundhedsvæsenet. Brugerinddragelse sikrer, at centrale problemstillinger bliver belyst fra flere vinkler, og det forbedrer muligheden for, at udviklingen sker i tråd med patienter og pårørendes behov og præferencer.

I dag er regionerne forpligtet til at inddrage brugerperspektivet i en række spørgsmål, og det foregår i de såkaldte patientinddragelsesudvalg. Men Regeringen, KL og Danske Regioner har indgået aftale om at etablere 21 sundhedsklynger, og det fremgår af aftalen, at hver klynge skal inddrage repræsentanter af patienter og pårørende.

Det er en god anledning til at styrke inddragelsen af brugerne, mener Danske Patienter, som derfor har udarbejdet fem anbefalinger, der kan styrke inddragelsen af brugerperspektivet i sundhedsklyngerne. Anbefalingerne er baseret på erfaringer fra de nuværende patientinddragelsesudvalg samt national og international viden om organisatorisk brugerinddragelse.

Fem anbefalinger

  1. Fasthold, at drøftelsen af brugerperspektivet foregår i et lovforankret forum
  2. Sørg for relevant sparring og uddannelse af brugerrepræsentanterne
  3. Skab et miljø, der understøtter reel inddragelse af brugerperspektivet
  4. Giv brugerperspektivet fast sæde i klyngernes faglige og strategiske niveau
  5. Lad brugerne være fast, faglig sparring for politikerne.

Læs anbefalingerne i fuld længde.

Kontakt

Johanne Kure. Foto: Tea Petersen

Johanne Kure

Chefkonsulent
33 41 47 54

Download dokumenter