Sygedagpengelov overser ikke-terminale patienter

Høringssvar
none

Patienter med livstruende sygdom kan nu forlænge sygedagpengene, mens ikke-terminale patienter fortsat risikerer at miste sygedagpenge midt i sygdomsforløbet.

En lovændring vil give patienter med livstruende, alvorlige sygdomme mulighed for at forlænge deres sygedagpengeperiode. I et nyt høringssvar påpeger Danske Patienter dog, at lovgivningen overser ikke-terminale patienter, der kan risikere at miste deres dagpenge midt i et sygdomsforløb.

Udrednings- og behandlingsforløbet kan for mange patienter strække sig over længere tid end de 22 uger, den normale sygedagpengeperiode varer. Derfor er Danske Patienter glade for, at ændringsforslaget til loven om sygedagpenge lægger op til, at patienter med en livstruende, alvorlig sygdom kan få udvidet deres sygedagpengeperiode, hvis de eksempelvis oplever tilbagefald eller er i langvarig behandling.

Formuleringen ”livstruende, alvorlig sygdom” risikerer dog at blive en klods om benet for patienter, som er i et uafklaret sygdomsforløb. Danske Patienter påpeger, at lovgivningen bør udformes på en måde, som også gør plads til patienter, hvor der endnu ikke er klarhed over, hvilket forløb sygdommen vil få.

Danske Patienter opfordrer til en evaluering af den korte sygedagpengeperiode, som blev indført for lidt over et år siden – blandt andet med fokus på syge borgeres adgang til sygedagpenge.

Strammere beskæftigelseskrav for selvstændige

Den nye lov indeholder også forslag om, at grundlaget for retten til sygedagpenge, beskæftigelseskravet, bliver strammet for selvstændigt erhvervsdrivende. Men her tager man ifølge Danske Patienter ikke hensyn til sygdomsramte pårørende – som for eksempel når forældre, der på grund af deres børns alvorlige sygdom har modtaget dagpenge, selv bliver syge. Danske Patienter finder forslaget, der vil få store økonomiske konsekvenser for flere familier, dybt urimeligt.

Læs hele høringssvaret.

Uklarhed om sygedagpenge

none
Når man er patient med en alvorlig og livstruende sygdom, er det sidste, man har behov for, bekymringer om ens økonomiske fremtid.

Danske Patienter har tidligere kommenteret på forslaget til ændringen af loven om sygedagpenge.

Læs kommentarerne her.