Udenlandske sygeplejersker skal autoriseres hurtigere og mere ensartet

Høringssvar
billede

Med akut brug for flere sygeplejersker i det danske sundhedsvæsen udgør udenlandsk sundhedspersonale et stort potentiale. De skal kunne trække i arbejdstøjet hurtigere, men det er vigtigt, at de sproglige kompetencer følger med.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil ændre i en bekendtgørelse om autorisation af sygeplejersker fra lande udenfor EU, så de kan komme i arbejde hurtigere. Ændringen vil nedjustere kravene til den enkeltes sprogkundskaber, og er en del af akutpakken, som blev vedtaget tilbage i februar. 
 
Danske Patienter anerkender behovet for flere sygeplejersker, men er samtidig optaget af, hvilke konsekvenser det kan få for patienterne, hvis man lemper på kravene til sygeplejerskernes sprogfærdigheder.  

God kommunikation er et kerneelement i patientsikkerheden, og det er af afgørende betydning for behandlingens kvalitet, at patient og sundhedspersonale er i stand til at forstå hinanden. Det er svært at udføre professionel omsorg, hvis patienten ikke forstår, hvad sygeplejersken siger, ligesom sprogbarrierer kan føre til misforståelser vedrørende f.eks. symptomer og behandling, skriver Danske Patienter i høringssvaret 

Behov for nationale standarder 

Danske Patienter mener ikke, at de enkelte hospitaler eller kommuner skal bære ansvaret for at vurdere, om sygeplejerskernes sprogfærdigheder er gode nok. Dette kan nemt kræve for mange ressourcer for de enkelte arbejdsgivere og samtidig skabe uensartet kvalitet.  

Hvis det afhænger af en lokal vurdering, om sygeplejerskers sprogkompetencer er tilstrækkelige, risikerer man, at der bliver stor forskel i vurderingerne, og at vurderingerne sker under påvirkning af det pres, der er lokalt for at rekruttere tilstrækkeligt personale, skriver Danske Patienter i høringssvaret 

Derfor anbefaler Danske Patienter, at vurderingen bliver et nationalt anliggende, der understøtter regioner og kommuner i opgaven. På den måde kan man sikre, at sprogvurderingerne foretages på baggrund af den samme faglige viden, og at man efterfølgende kan følge op på processen.