Udvidelse af behandlingsgaranti skaber flere problemer end det løser

Høringssvar
Journal sundhedsdata oplysninger skema

Ved at udvide behandlingsgarantien risikerer man at skabe længere ventetid og mere ulighed, skriver Danske Patienter i høringssvar.

En udvidelse af behandlingsgarantien kommer ikke til at løse problemerne med lange ventelister. Tværtimod, mener Danske Patienter, som netop har sendt høringssvar til et lovforslag, der midlertidigt betyder, at patienter skal vente i 60 dage i stedet for 30 dage, før de må vælge privathospital, hvis der er længere ventetid i det offentlige sundhedsvæsen.

Danske Patienter har forståelse for den nuværende situation i sundhedsvæsenet, hvor et stort pres skaber udfordringer med at overholde behandlingsgarantien, og vi anerkender, at der er behov for at se på indsatser, der kan lette sundhedsvæsenet. Alligevel er vi bekymrede over det fremsendte lovforslag, som vi ikke mener vil løse noget i forhold til de aktuelle kapacitetsudfordringer, skriver Danske Patienter i høringssvaret.

Danske Patienter er bekymrede for, at man ved at forsøge at stoppe strømmen til privathospitaler via den offentlige behandlingsgaranti blot vil åbne for en ny strøm af borgere, der gør brug af deres private sundhedsforsikringer – en mulighed, som mennesker med kronisk og langvarig sygdom ikke har, og som derfor vil skabe ulighed, men også forlænge ventelisterne i det offentlige sundhedsvæsen.

Et stigende antal af de cirka 2,5 millioner danskere med en privat sundhedsforsikring vil gøre brug af private tilbud via deres forsikring, hvilket blot vil udhule kapaciteten på offentlige sygehuse endnu mere. Udviklingen vil betyde endnu længere ventetid for de patienter, som i dag ikke kan henvises til behandling på privathospitaler, skriver Danske Patienter i høringssvaret.

En af de væsentligste årsager til de stigende ventelister er nemlig, at personale i det offentlige sundhedsvæsen, særligt anæstesisygeplejerskerne, søger over i det private. Denne udvikling vil ikke blive bremset af, at behandlingsgarantien midlertidigt bliver udvidet – tværtimod risikerer man, at markedet af private sundhedstilbud vil vækste og tiltrække endnu mere sundhedspersonale.

Læs hele høringssvaret.