Forebyggelse

Aktiv og effektiv forebyggelsesindsats er sund fornuft. Forebyggelse kan give danskerne flere leveår med god livskvalitet og mindre sygdom og aflaste et i forvejen presset behandlende sundhedsvæsen.

Den borgerrettede og patientrettede forebyggelse skal styrkes og målrettes, så den tager højde for forskellige menneskers forskellige forudsætninger og behov. En national handlingsplan for forebyggelse skal danne rammen om en styrket indsats, herunder en styrket forskningsindsats.

En aktiv og effektiv forebyggelsesindsats er sund fornuft. Forebyggelse kan give danskerne flere leveår med god livskvalitet og mindre sygdom samt aflaste et i forvejen presset behandlende sundhedsvæsen. Det er vigtigt med en aktiv forebyggende indsats blandt børn og unge, således at de sunde vaner grundlægges i starten af livet.

Der er behov for et langt stærkere fokus på både den borgerrettede og den patientrettede forebyggelse, herunder initiativer, der sigter mod livsstilsændringer. Mange undersøgelser peger på, at det er en stor udfordring at skabe varige ændringer af livsstil. Ikke mindst viser det sig særligt vanskeligt at motivere og fastholde de socialt dårligst stillede borgere i en sund livsstil.

Strukturelle tiltag og individuelle tilbud

Livsstilsændringer kræver forskellige og individuelt differentierede tiltag. Der er brug for både strukturelle tiltag, som for eksempel differentieret moms på fødevarer og infrastruktur, som understøtter fysisk aktivitet, samt langt flere individuelle tilbud om sundhedsfaglig støtte til fastholdelse af en sund levestil. Det vil skabe færre syge på sigt.

Der er behov for øget viden om den effektive forebyggelsesindsats, og forskning på området skal derfor styrkes. Forebyggelsesforskningen bør både omfatte forskning i adfærdsforandringer, vilkår for egenomsorg, sundhedsvæsenets indretning og strukturelle forhold som eksempelvis prispolitik og mærkning. Det er desuden vigtigt, at forskningen er anvendelsesorienteret, så der tilvejebringes viden om best practice.

Tema: Forebyggelse

1,7 millioner danskere lider af kroniske sygdomme. Det danske samfund står derfor over for en stor udfordring, hvor forebyggelse kan være en del af løsningen.

Danske Patienter har lavet et tema om, hvordan en sundere livsstil kan være med til at forebygge sygdom – og være med til at mindske risikoen for yderligere sygdom. Her kan du både læse interviews, få gode råd til at komme i gang med motion og læse om begrebet nudging.

Læs hele temaet her.