Specialisering i sundhedsvæsenet

Den tiltagende specialisering af sundhedsvæsenet er vigtig for at kunne levere den bedst mulige behandling, men den kræver et styrket fokus på sammenhængen i patientforløbet.

Specialisering af sundhedsvæsenet fremmer bedst mulig behandling, fordi specialesamling styrker de faglige miljøer og den afgørende vidensdeling mellem lægerne. Men med specialiseringen samles behandling på færre enheder og udfordrer derfor både tilgængelighed og sammenhæng.

Afstanden til de enkelte behandlingssteder bliver større, og de enkelte behandlingssteder har ekspertviden på afgrænsede områder. Det har specielt konsekvenser for mennesker med flere diagnoser, som har behov for behandling på tværs af specialer. 

Derfor skal man tilstræbe at koordinere sundhedsvæsenets ydelser på en måde, således at ekspertiser i højere grad samles om patienten, frem for at patienten selv skal opsøge mange specialer for at få dækket sit behandlingsbehov.

Det skal ske gennem et styrket og forpligtende samarbejde mellem specialer omkring konkrete patientforløb, gennem flere udgående funktioner, hvor specialister samles omkring patienten, og gennem en målrettet oprustning af telebaseret kommunikation – både imellem de sundhedsprofessionelle og mellem patienten og de sundhedsprofessionelle, så specialistviden gøres let tilgængelig.

Fælles finansiering

Flere komplekse behandlingsforløb, der går på tværs af hopitaler, kommuner og almen praksis kræver bedre sammenhæng.

Danske Patienter kommer i et politisk indspil med anbefalinger til det borgernære sundhedsvæsen. En af disse er fælles finansiering på en række områder.

Læs mere om det borgernære sundhedsvæsen her.