Klaus Lunding ny formand for Danske Patienter

Nyhed

Et enigt repræsentantskab bakker op om valget af tidligere hospitalsdirektør Klaus Lunding som ny formand for paraplyorganisationen Danske Patienter.

Inddragelse af patienter og pårørende i både sygdomsforløb og udviklingen af sundhedsvæsenet i det hele taget er en kerneopgave, som skal længere op på dagsordenen.

Det mener Danske Patienters nye formand, Klaus Lunding, som netop er blevet valgt af paraplyorganisationens repræsentantskab.

Det er et stort privilegium for mig at få lov at arbejde for en så vigtig sag som patienter og pårørendes vilkår på vegne af en række stærke organisationer. Der er stadig for langt fra tale til handling, når det handler om inddragelse af patienter og pårørende, siger Klaus Lunding.

Erfaring som hospitalsdirektør

Klaus Lunding har blandt andet tidligere været ansat som hospitalsdirektør på Herlev og Gentofte Hospital. Og det er en god erfaring at få med i købet for Danske Patienter, siger direktør Morten Freil.

Det er en kæmpe gevinst for organisationen at få en formand, der har stort kendskab og netværk i sundhedsvæsenet, og som altid har haft stærkt fokus på at imødekomme patienter og pårørendes behov, siger Morten Freil.

Klaus Lunding overtager formandsposten fra næstformand Ebbe Henningsen, der har fungeret i rollen, siden tidligere formand Camilla Hersom trak sig fra posten i forbindelse med Folketingsvalget sidste år.

Coronakrisen understreger patient- og pårørendeforeningers værdi

Valget af Klaus Lunding foregik i coronatidens ånd på et digitalt møde, hvor repræsentanterne fra de deltagende medlemsorganisationer gav udtryk for fuld opbakning til den nye formand.

Coronakrisen har for ham understreget patient- og pårørendeforeningernes uvurderlige hjælp for patienter og pårørende og ikke mindst for samfundet.

Vi har set, at medlemsforeningerne har haft ekstra travlt i coronatiden. Aktiviteten i rådgivning og hjælp til patienter og pårørende er forøget med helt op til 8 gange normalen. Foreningerne har løftet den sygdomsspecifikke rådgivning i tæt samarbejde med lægefaglige selskaber og i tæt dialog med myndighederne. Vi skal bibeholde den gode dialog med myndighederne om opgaver, hvor der kan skabes bedre synergi mellem patient- og pårørendeforeningers indsatser og sundhedsvæsenet, siger Klaus Lunding.

Danske Patienter ønsker fortsat en ny sundhedsaftale

Danske Patienters nye formand vil som det første prioritere at lære medlemsorganisationerne at kende og få større indblik i hvilke ønsker og forventninger, de har til formanden og Danske Patienter.

Sideløbende vil han stille sig i spidsen for at fortsætte det politiske arbejde, Danske Patienter står over for i den kommende tid:

Det har meget høj prioritet at sikre, at puklen af udskudte og aflyste operationer og behandlinger bliver nedbragt ud fra faglige kriterier på baggrund af en vurdering af patienters fysiske, psykiske og sociale behov. Og når stormen har lagt sig, er der fortsat brug for en ny sundhedsaftale, der sikrer bedre og mere sammenhængende indsatser for mennesker med kroniske og langvarige fysiske og psykiske sygdomme - med fokus på fælles løsninger og individuel tilpasning og et stærkt fokus på social og geografisk ulighed, siger formand Klaus Lunding, Danske Patienter.
CV Klaus Lunding

Født: 17.december 1956 i Esbjerg

Student fra Esbjerg Gymnasium 1976

Uddannet cand.scient.pol., Institut for Statskundskab, Århus universitet 1984 

Beskæftigelse:

2015-2019: Hospitalsdirektør Herlev Gentofte Hospital

2005-2014: Hospitalsdirektør Glostrup Hospital

1999-2005: Sekretariatschef i FTF (hovedorganisation for funktionærer og tjenestemænd)

1995-1999: Planlægningschef Frederiksborg amt - sundhedsforvaltningen

1988-1995: Økonom Dansk Sygeplejeråd. 

1984-1988: Indenrigsministeriet, sygehuskontoret

1984-1984: Timelærer Handelshøjskolen, afdeling i Esbjerg

Kontakt

Johanne Kure. Foto: Tea Petersen

Johanne Kure

Chefkonsulent
33 41 47 54

Om Danske Patienter

none

Danske Patienter er paraplyorganisation for patient- og pårørendeforeninger i Danmark. Organisationen taler således patienternes og de pårørendes sag over for beslutningstagere og offentlighed.

Læs mere om Danske Patienter her.

Medlemmer

Danske Patienter har 21 medlemsorganisationer, der repræsenterer i alt 102 patient- og pårørendeforeninger.

Se vores medlemmer her.

Dét mener vi

Danske Patienter formulerer løbende politikker om udvalgte emner i sundhedsvæsenet – for eksempel om pårørendes rettigheder, om hygiejne på hospitalerne eller patienters adgang til medicin.

Du finder oversigten over vores politikker her.