Danske Patienter anbefaler

Psykiatrien er i årtier blevet underprioriteret og underfinansieret, så der i dag er et massivt økonomisk efterslæb, der gennemsyrer hele systemet. Det skal der rettes op på, og det kan ikke vente.

Mange patienter og pårørende oplever behandlingsforløb, der mangler sammenhæng og tager udgangspunkt i deres behov. Kvalitet og kapacitet halter og resulterer i, at patienter bliver udskrevet for tidligt og modtager tilbud, der ikke hjælper.

Ved patienternes side står de pårørende, som hverken bliver inddraget i tilstrækkelig grad eller bliver støttet til at håndtere det pres, det er at være pårørende til en person med alvorlig sygdom.

På tværs af hele sundhedsvæsenet – både i regionerne og kommunerne – mangler der blik for, hvordan fysiske sygdomme og psykiske lidelser spiller sammen.

En psykiatriplan, der kan mærkes

Danske Patienter mener, at psykiatrien skal prioriteres og tilføres økonomiske ressourcer nu – så patienter og pårørende kan mærke forbedringer med det samme.

Derfor har vi lavet en række anbefalinger, der tager udgangspunkt i de udfordringer, som patienter og pårørende støder på, når de bevæger sig i psykiatrien.

Læs Danske Patienters seks anbefalinger til 10-årsplanen for psykiatrien:

1. Øg kapaciteten i behandlingspsykiatrien og de kommunale indsatser

Behandlingspsykiatrien og kommunerne skal have tilført flere ressourcer, så det altid er muligt at få den nødvendige behandling og støtte, uanset om det er en sengeplads, et ambulant behandlingstilbud, et socialt tilbud eller akuthjælp i kommunen.

2. Skab sammenhæng i forløb på tværs af regioner og kommuner

Der skal etableres flere tilbud, der går på tværs af sektorer, hvor ansvar, kompetencer og kapacitet deles og ikke planlægges i siloer. Ansvaret for at behandle mennesker med psykisk lidelse og misbrug bør samles i regionerne. Alle, der har behovet skal tilbydes en tværgående forløbskoordinator, som bl.a. kan hjælpe med at navigere i systemet, så der skabes kontinuitet.

3. Se det hele menneske på tværs af psykiatrien og somatik

Sundhedsprofessionelle på tværs af almen praksis, regioner og kommuner skal efteruddannes, så de løbende opkvalificeres til at kunne se det hele menneske. Der skal etableres samarbejde mellem de psykiatriske og somatiske institutioner, så der bliver bedre mulighed for at koordinere og trække på hinandens kompetencer.

4. Skab bedre vilkår for de pårørende

Systematisk inddragelse af alle pårørende bør være obligatorisk, under hensyntagen til personalets tavshedspligt. Voksne pårørende skal tilbydes den tilstrækkelige støtte, og børn, som er pårørende, skal have tilbud om støtte, der er målrettet dem og deres familier. Alle kommuner skal have tilbud om pårørendevejledere, som har specifikt kendskab til, hvordan det er at være pårørende til et menneske med psykisk lidelse.

5. Styrk den tidlige indsats 

Kriterierne for lægehenvisning til psykologbehandling skal udvides, så man bliver henvist ud fra behov. Behandlingen skal være gratis, og ventetiden skal nedbringes. Der skal udvikles tilbud, hvor børn, unge og voksne kan få behandling i mindre alvorlige forløb, som ikke kræver behandling i den regionale psykiatri (endnu).

6. Invester i den patientoplevede og faglige kvalitet af behandlingen 

Relationsopbygning, netværksinddragelse og terapi bør erstatte medicinsk behandling som den centrale behandlingstilgang i psykiatrien. Personalet skal systematisk inddrage mennesker med psykisk lidelse i behandlingsforløb, så behandlingen altid tager udgangspunkt i den enkeltes behov. Der bør ansættes flere medarbejdere med den rette faglighed i socialpsykiatriske tilbud.

Læs anbefalingerne i deres fulde længde og resten af udspillet.