Udvikling og implementering af individuel inddragelse

Det kan kræve metoder og værktøjer samt ekstern støtte at udvikle og implementere individuel brugerinddragelse i praksis forskellige steder i sundhedsvæsenet.

Hvis man vil arbejde med individuel inddragelse, kan det være nødvendigt at udvikle arbejdsgange og værktøjer, som er tilpasset brugerne og den konkrete kontekst - for eksempel almen praksis, rehabilitering, genoptræning, plejehjem og hjemmepleje, psykiatrien eller på en hospitalsafdeling.

Udvikling og implementering af metoder og værktøjer til individuel inddragelse kan påvirke en afdeling, praksis eller en kommunal enhed i forhold til organisering, arbejdsgange og kultur. Derfor kan det være nødvendigt at arbejde med både ledelse, kompetenceudvikling og data for at følge de forandringer, der sættes i værk.

En sådan proces kan kræve ekstern konsulentstøtte, fordi man selv er en del af den organisation og kultur, man ønsker forbedret. Man kan have blinde vinkler i forhold til den brugerinddragende praksis, man ønsker at blive bedre til, men processen kan også hjælpes på vej med guides og værktøjer, der understøtter de forskellige trin i implementering af individuel brugerinddragelse.

ViBIS’ guide til udvikling og implementering af individuel inddragelse

ViBIS har samarbejdet med mange dele af sundhedsvæsenet om at udvikle og implementere metoder og tilgange til individuel inddragelse, blandt andet gennem fælles beslutningstagning, brugerstyret behandling og brugerinddragende dialog.

På den baggrund har vi samlet, udviklet og afprøvet en proces for, hvordan man kan gribe udvikling og implementering af brugerinddragelse an, så løsningerne passer ind i hverdagens praksis og brugernes behov.

Til at understøtte processen har vi udviklet og afprøvet 18 værktøjer. Det er eksempelvis udviklingsredskaber, manualer, kvalitetskriterier og meget andet, der kan bruges som de er - eller eventuelt tilpasses jeres organisation. Det er et bærende princip i hele processen at inddrage brugerne og medarbejderne i udviklingen, så løsningerne er udviklet i fællesskab og afprøvet i praksis for at sikre forankring.

Proces og værktøjer er udviklet til tovholdere, projektledere, udviklingssygeplejersker, læger, kvalitetskonsulenter og andre, der skal udvikle inddragende indsatser lokalt i sundhedsvæsenet på hospitaler, i psykiatrien, almen praksis eller for eksempel i rehabilitering, genoptræning, plejehjem og hjemmepleje. Det er målet, at værktøjerne er anvendelige i en travl hverdag.

ViBIS inddeler en udviklings- og implementeringsproces i fem trin:

  1. Forberedelse af processen
  2. Udforske virkeligheden
  3. Udvikle og afprøve indsatsen
  4. Vurdere kvaliteten
  5. Fastholdelse i hverdagspraksis

Jeres organisation kan bruge alle værktøjerne tilknyttet de enkelte processer, eller I kan udvælge dem, der giver mest mening og værdi til jeres proces. I kan starte fra begyndelsen med forberedelse af processen, eller længere henne i udviklings- og implementeringsfasen, afhængigt af jeres konkrete projekt og status.

Sådan arbejder ViBIS med udvikling og implementering af brugerinddragelse 

I ViBIS arbejder vi med udvikling og implementering på mange måder.

Vi indgår i længerevarende udviklingsprocesser, hvor vi understøtter udvikling og implementering af individuel inddragelse, for eksempel med udgangspunkt i fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling.

Vi arbejder for, at medarbejderne får tilstrækkelig viden og kompetence til at lave lokale løsninger, og at de spiller en aktiv rolle i udviklingen, så metoder og værktøjer bliver forankret i praksis. Vi hjælper desuden med implementeringen, så brugerne bliver inddraget undervejs i processen, og så processer og værktøjer er tilpasset dem.

Processen understøttes af materialer fra ViBIS’ guide om individuel inddragelse, som du finder her.