Alternativ behandling er ikke kun skidt

Kommentar
none

Mange danskere har gavn af alternativ behandling, der hjælper dem til et bedre liv. Det må man ikke glemme i den igangværende diskussion af alternativ behandling.

Det er forfærdeligt, når man hører om alternative behandlere, der snyder borgere til at tro på behandlinger, der ikke virker – eller får dem til at indgå i behandlingsforløb, der er direkte farlige for dem. Sidstnævnte så vi et eksempel på i sagen om behandleren, der fik overbevist en patient om at droppe sin kræftbehandling.

Her er tale om decideret vildledning af patienter med alvorlige sygdomme, og det skal stoppes af et effektivt tilsyn.

Vi skal have et system, der kan opdage og fjerne vildledende information, som samtidig respekterer, at nogle patienter gerne vil prøve alternative former for behandling, siger vicedirektør Annette Wandel fra Danske Patienter.

Hun understreger, at man ikke må glemme, at over halvdelen af borgerne i Danmark har prøvet alternativ behandling, og at rigtig mange har gavn af det. Det drejer sig for eksempel om zoneterapi, akupunktur og meditation, som mange bruger som supplement til deres konventionelle behandling.

Det vigtigste er ikke at lovgive mod alternativ behandling, men derimod at give patienterne adgang til lødig information, så de kan træffe valg om deres behandling på et sagligt og oplyst grundlag, siger Annette Wandel.

Derfor er der ifølge Danske Patienter brug for, at regeringen etablerer et nationalt videnscenter for alternativ behandling.

► Læs også: Danmark har brug for et videnscenter for alternativ behandling.

Nødvendigt med et videnscenter

Et af de helt store problemer med alternativ behandling er ifølge Danske Patienter, at man ikke fra det offentliges side bruger energi på at indsamle viden og forske på området, så man kan rådgive borgere og sundhedsprofessionelle.

Langt de fleste alternative behandlingsformer er heldigvis ufarlige. Men patienter vil stadig gerne tale med deres læge og andre sundhedsprofessionelle om mulighederne, så de kan forsøge sig med kosttilskud, massage eller mindfulness på en måde, der harmonerer med deres konventionelle behandling. Ingen er interesserede i at skade sig selv, siger Annette Wandel.

I dag er der ingen steder, hvor borgere, patient- og pårørendeforeninger, læger og andre sundhedspersoner kan gå hen for at blive klogere på, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Det betyder, at de ikke kan tage den vigtige dialog sammen.

Alternativ behandling kan i flere tilfælde lindre smerter, øge patienternes velvære og styrke deres følelse af selv at kunne gøre noget. Det er vigtigt for mange, der rammes af kronisk eller alvorlig sygdom – om det så handler om at gå til yoga eller healing. Men vi har brug for et videnscenter, så vi kan skabe et solidt fundament for samtalen om, hvad der måske kan hjælpe den enkelte patient – og hvad man skal holde sig fra, siger Annette Wandel.

► Læs også: Danske Patienters politik om komplementær behandling.

Kontakt

Annette Wandel. Foto: Tea Petersen

Annette Wandel

Vicedirektør
Johanne Kure. Foto: Tea Petersen

Johanne Kure

Chefkonsulent
33 41 47 54