Behov for mere forskning i cannabiseffekter

Pressemeddelelse
none

Ny forskning afviser, at cannabis kan lindre smerter hos patienter, men det må ikke føre til en sort-hvid-konklusion om, at cannabis til medicinsk brug overhovedet ikke virker, advarer Danske Patienter.

Ifølge en ny international undersøgelse har medicinsk cannabis ingen dokumenteret effekt som smertelindrende behandling. Undersøgelsen har allerede fået en del medieomtale og debatteres ivrigt på de sociale medier.

Danske Patienter mener, at det er positivt, at der nu er kommet mere forskningsbaseret viden om effekter og bivirkninger ved brugen af cannabis i relation til lindring af smerter, fordi både patienter og læger efterspørger mere viden om til hvem – og hvilke produkter – der virker.

Men Danske Patienter er samtidig bekymrede for, om den aktuelle undersøgelse kan føre til en for ensidig konklusion om, at cannabis til medicinsk brug ikke virker overhovedet.

Det ved vi ikke nok om endnu – hverken fra den aktuelle undersøgelse på smerteområdet eller fra andre studier, siger Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter.

Cannabis virker forskelligt på forskellige grupper, så når man, som i denne aktuelle undersøgelse, slår mange forskellige grupper sammen og undersøger effekter og bivirkninger på tværs af forskellige diagnosegrupper, kan både positive effekter såvel som bivirkninger for mere specifikke grupper forsvinde. 

Forsker bag studie: Der mangler flere undersøgelser

Til dr.dk udtaler den danske smerteforsker bag studiet, Lars Arendt-Nielsen, at konklusionen i studiet ikke er ensbetydende med, at der ikke er smerteplagede patienter, som finder lindring i cannabis – og at der mangler studier, der undersøger i detaljer, om der eksempelvis er undergrupper af smertepatienter, som kunne have gavn af cannabis uden samtidig at få bivirkninger. Det er Danske Patienter enige i.

Denne undersøgelse bør bruges som en trædesten for mere forskning, der sikrer mere specifik viden om både forskellige effekter og bivirkninger på forskellige patientgrupper – både i forhold til lindring af smerte, men også i forhold de andre potentielle positive effekter, siger Annette Wandel.

Flere andre studier har for eksempel peget på positive effekter som bedre søvn, mindre kvalme under kemoterapi og dæmpede spasmer, som typisk mennesker med sclerose kan lide under. 

Behov for ændring af forsøgsordningen

I Danmark er forsøgsordningen med brug af helplanteprodukter, typisk i form af olie eller te, netop sat i værk for at undersøge, hvilke grupper af patienter, der kan have gavn af det. Og vel at mærke kun de patienter, som lægerne ikke har kunnet finde anden virksom behandling til.

Der er mange patienter på tværs af landegrænser, som rapporterer om positive effekter ved anvendelse af cannabisprodukter fra den hele plante, hvor intet andet har kunnet hjælpe dem. Det er særligt helplanteproduktet, vi mangler viden om, og det er de produkter forsøgsordningen er målrettet, siger Annette Wandel.

Ifølge Danske Patienter bør man derfor ikke bruge det nye studie til at bremse forsøgsordningen, men i stedet styrke den, så den giver mere viden end den nuværende model. Der er behov for langt mere systematisk opfølgning på effekter og bivirkninger.

Man bør ændre forsøgsordningen, så den rammesætter en systematisk rapportering fra både læger og patienter, så man får et samlet grundlag til identificere relevante positive effekter og virkninger, slutter Annette Wandel.

Smertelæger er vrede over mediedækning af cannabisstudie

Flere smertelæger er ligesom Danske Patienter bekymrede over den ensidige konklusion om, at medicinsk cannabis ikke gavner patienterne.

Læs artiklen i Sundhedspolitisk Tidsskrift her.