Bedre sammenhæng kræver fælles kapacitetsplanlægning

Høringssvar

En ændret finansieringsmodel mellem regioner og kommuner kan ikke stå alene, hvis problemer med sammenhæng i behandlingen skal løses. Fælles kapacitetsplanlægning er nøglen, skriver Danske Patienter i høringssvar.

Med en ændring i den kommunale medfinansiering vil regeringen komme sammenhængsproblemer mellem regioner og kommuner til livs. Det er et stort problem for patienterne, når de oplever at falde mellem to stole i systemet, og derfor er det ifølge Danske Patienter positivt, at regeringen vil forsøge at gøre noget ved det.

Med det nye forslag skal størrelsen på den kommunale medfinansiering afhænge af patienternes alder, for at give kommunerne incitament til at forbedre deres forebyggelsesindsats særligt over for små børn og ældre. En sådan ændring mener Danske Patienter dog ikke er hensigtsmæssig eller tilstrækkelig – og der er ingen garantier for, at det ikke ender i kassetænkning, som ikke gavner patienterne i sidste ende.

Ifølge Danske Patienter er fælles kapacitetsplanlægning nøglen til løsningen – og derfor bør en ændring i finansieringen gennemføres med dét for øje. For eksempel bør man ifølge Danske Patienter indføre fælles finansiering af både akutte og opfølgende funktioner. Det er et stærkt redskab, som kan være med til at sikre, at der er den rette kapacitet og at patienten altid bliver mødt af de rette kompetencer.

Læs høringssvaret her.

Casehistorier

Her kan du læse om patienter, der alle har mærket konsekvenserne af manglende sammenhæng i sundhedsvæsenet.