Et behandlingsråd skal tænke klogt

Kommentar
none

God idé med behandlingsråd til at vurdere nye behandlinger – men der er også potentiale i at rydde op i de eksisterende, som ikke gavner patienterne, skriver Danske Patienter og LVS i fælles indlæg.

Af Morten Freil, direktør Danske Patienter og Henrik Ullum, formand Lægevidenskabelige Selskaber 

Læger og patienter hilser det velkomment, at statsministeren nu bebuder etableringen af et behandlingsråd for det danske sundhedsvæsen. Det åbner op for, at vi kan få etableret en institution i Danmark, der arbejder bredere med vurderingen af effekten af de behandlinger, der tilbydes danske patienter.

Vi mener også, at det ligger i kortene, at et behandlingsråd skal have et bredere mandat, så Rådet ikke blot ser på nye tilbud om behandling, men også på mange af de eksisterende tilbud for at vurdere, om de giver mening eller er pengene værd.

Det vil derfor være oplagt at inkludere det Vælg Klogt initiativ, som LVS og Danske Patienter arbejder på at få etableret. Det sigter netop på at identificere behandlinger eller procedurer, der gør mere skade end gavn på patienterne, og hvor ressourcerne med fordel kan flyttes til andre behandlinger, der giver mere sundhed for pengene.

Vælg Klogt er inspireret af de såkaldte Choosing Wisely projekter, der er etableret i over 20 lande rundt om i verden. Vi ved fra disse projekter, at mellem 20 og 30 procent af sundhedsbudgetterne går til ting, der enten er overflødige eller gør mere skade end gavn på patienterne. Der er så stort et potentiale, at det virker oplagt at gøre det til en del af det arbejde, der skal foregå under et dansk behandlingsråd.

Læs hele indlægget på Altinget.dk

Læger og patienter i unikt samarbejde

Det skal være slut med unødige undersøgelser og overflødige kontrolbesøg. Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber vil identificere overbehandling og forenkle behandlingsforløb.

Læs mere om samarbejdet her.

Presset sundhedsvæsen

Unødig brug af medicin, overflødige indlæggelser og dårlig koordination er med til at presse sundhedsvæsenet. Patientinddragelse er en del af løsningen, mener Danske Patienter. Læs mere her.