Komplikationer ved alternativ behandling bør udløse erstatning

Høringssvar
none

Patienter med komplikationer som følge af rygsøjlemanipulation skal have mulighed for erstatning på lige fod med andre patienter, hvis behandlingen er udført af en registreret alternativ behandler.

En ny lov giver registrerede alternative behandlere lov til at udføre behandlingen rygsøjlemanipulation, som tidligere har været forbeholdt læger og kiropraktorer. Med denne behandling kan der være risiko for, at patienter får smerter eller mister førligheden som følge af behandlingen.

Sker det, kan man som patient normalt søge erstatning, men det nuværende udkast til lovgivning om ansvarsforsikring på området sikrer ikke patienter i behandling hos registrerede alternative behandlere den samme ret til at søge erstatning, som patienter, der bliver behandlet hos lægen eller kiropraktiren. Det er et problem, understreger Danske Patienter i nyt høringssvar.

Det er helt centralt, at patienter, der påføres behandlingsskade af en registreret alternativ behandler, bliver sidestillet med andre patienter. der bør være den samme retssikkerhed.

Bekendtgørelse sikrer ikke de rette rammer

En ny bekendtgørelse om registrerede alternative behandleres ansvarsforsikring skal sørge for denne sidestilling, men den lever ikke op til sit formål.

Bekendtgørelsen gør nemlig ikke Patienterstatningens afgørelser bindende for forsikringsselskaberne, ligesom patienterne ikke får mulighed for at anke forsikringens eventuelle afslag til et ankenævn.

Det kan i sidste ende betyde, at patienterne selv skal gå til domstolene for at få den erstatning, de i første omgang er blevet tilkendt.

Danske Patienter anbefaler, at bekendtgørelsen ændres, så forsikringsselskaberne forpligtes til at følge Patienterstatningens afgørelse, og så der bliver mulighed for at anke et afslag til Patienterstatningens Ankenævn.

Det vil sikre en langt bedre retsstilling for patienter, der behandles hos en registreret alternativ behandler.

Læs Danske Patienters høringssvar om sagen her.

Læs også om adgang til cannabis

I satspuljeaftalen er der afsat penge til forsøg, hvor læger fra 2018 får mulighed for at ordinere cannabis til medicinsk brug til patienter med kræft, kroniske smerter, multipel sclerose og rygmarvsskade. Læs mere her.

Kontakt

Johanne Kure. Foto: Tea Petersen

Johanne Kure

Chefkonsulent
33 41 47 54

Alternativ behandling

none

Danske Patienter har en politik for komplementærbehandling (kaldet alternativ behandling i folkemunde).

Se politikken om komplementærbehandling her.