Patientforeninger har vigtig rolle i alternativ behandling

Interview

Når patienter og pårørende søger viden om alternativ behandling, så ender de ofte i røret hos patientforeninger. Netværk i Danske Patienter skal sikre vidensdeling på et område, hvor der mangler forskning og dokumentation.

Patienter og pårørende har svært ved at navigere i de mange alternative behandlingstilbud og deres effekt. Selvom nogle læger gerne vil indgå i dialog om alternativ behandling, mangler de tid, viden og dokumentation på området. Patientforeninger bliver derfor stedet, hvor mange patienter og pårørende søger viden og rådgivning om alt fra kosttilskud til akupunktur.

Lasse Skovgaard er afdelingschef i Scleroseforeningen – og en af landets førende eksperter inden for forskning i alternativ behandling.

Vi oplever, at sclerosepatienter generelt er meget interessede i alternativ behandling. De kontakter vores rådgivning, deler viden indbyrdes og deltager i vores temamøder om emnet, fortæller Lasse Skovgaard.

Den stigende interesse for alternativ behandling gør, ifølge Lasse Skovgaard, at patient- og pårørendeforeninger bør styrke deres fokus på området, så patienterne kan få den nødvendige rådgivning.

Vi er udfordret på viden

Mange foreninger tilbyder allerede rådgivning inden for alternativ behandling. I Scleroseforeningen har de blandt andet en netrådgivning, hvor en gruppe eksperter sidder klar til at besvare spørgsmål. Men det kan være svært at give patienterne et klart svar, når de spørger ind til behandlingens effekt.

Ofte kan vi ikke med sikkerhed sige, at det virker – men på den anden side kan vi heller ikke sige, at det ikke virker. Det kan skyldes, at vi ikke har undersøgt sammenhængene godt nok endnu, forklarer Lasse Skovgaard.

Patienterne bliver ofte frustrerede, når de ikke kan få et klart svar. Derfor er vigtigt at forklare, at den manglende dokumentation på området ikke er det samme som, at behandlingen ikke virker.

Det er vigtigt, at vi respekterer og anerkender patienter, der oplever en positiv effekt af alternativ behandling. Vi skal derfor være opmærksomme på, at vi ikke taler ned til patienterne, når de har spørgsmål om alternativ behandling, siger Lasse Skovgaard.

Han understreger dog, at man altid skal informere patienten, hvis behandlingen kan have en negativ indflydelse på deres helbred.

Netværk i Danske Patienter

Alternativ behandling optager langt de fleste patientgrupper, og mange foreninger har opbygget viden på området. I Danske Patienter har en række medlemsforeninger dannet et netværk for at dele viden og styrke deres rådgivning til patienter og pårørende. Men indsatsen handler i lige så høj grad om at stå sammen om at skabe bedre vilkår for patienter, som anvender alternativ behandling. Patienterne har brug for at kunne tale med deres læge om alternativ behandling – og få hjælp til at finde ud af, hvad der er virker og hvad der er potentielt skadeligt.

I dag bliver patienter overladt til sig selv, når det kommer til alternativ behandling. Derfor er der behov for et større fokus. Netværket tager udgangspunkt i at styrke vidensdelingen og foreningernes indsatser. Men på sigt ønsker vi et offentligt sted, hvor både sundhedsprofessionelle og patienter kan søge viden og rådgivning. Det er det endelige mål for netværket, siger vicedirektør Annette Wandel fra Danske Patienter.

Danske Patienter arbejder sideløbende på at styrke forskningsindsatsen og det politiske fokus på området. Det samme gør en lang række af Danske Patienters medlemsforeninger, der har forskningsprojekter om alternativ behandling.

Alternativ behandling

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Over 50 procent af patienterne med gigt, fibromyalgi og sclerose har brugt alternativ behandling. 

Nogle patienter oplever, at alternativ behandling kan forebygge sygdommens udvikling, mildne symptomer og øge deres gennerelle velvære.

Forskning i sammenhænge

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Scleroseforeningen har fået penge til et nyt projekt, der skal undersøge sammenhængen mellem brug af lægeordineret medicin og kosttilskud/naturlægemidler blandt mennesker med sclerose. 

Kosttilskud og naturmedicin er en af de former for alternativ behandling, som sclerosepatienter bruger mest, og derfor er det interessant at undersøge, hvordan det kan interagere med den konventionelle medicinske behandling.

Projektet startede den 1. marts 2019 og er støttet af midler fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Læs mere her.