Tolkegebyr er en underskudsforretning

Nyhed

Det giver røde tal på bundlinjen hos regionen, at patienterne selv skal betale for tolke, viser ny opgørelse. Endnu en god grund til at droppe ordningen, mener Danske Patienter.

1,4 millioner kroner. Så meget har det kostet Region Syddanmark i administrationsudgifter, at patienter siden juli selv har skulle til lommerne for at betale for en tolk, hvis de har boet i Danmark i mere end tre år.

Danske Patienter har været stærkt kritiske over for indførelsen af tolkegebyret, og har advaret om, at det kan få konsekvenser for patientsikkerheden. For eksempel fordi patienterne fravælger at bruge tolk, hvis de ikke har råd til at betale for det.

Man kan risikere, at vigtige nuancer eller oplysninger går tabt i kommunikationen – med det resultat, at patientens symptomer bliver misforstået eller at patienten tager sin medicin forkert, udtalte Danske Patienters formand, Camilla Hersom, da indførelse af tolkegebyr blev drøftet i Folketinget i 2017.

► Læs også: Tolkegebyr truer patientsikkerheden

Ordningen bør droppes

Et af argumenterne for at indføre gebyret var, at patienterne selv burde afholde udgifterne til tolke – og regeringen forventede, at ordningen ville indbringe mellem 1,2-2,4 millioner kroner om året.

Den nye opgørelse fra Region Syddanmark viser dog, at det har lange udsigter, før det bliver en overskudsforretning – hvis det overhovedet bliver det. Det er ifølge Danske Patienter endnu en god grund til, hvorfor ordningen bør droppes.

Læs hele nyheden på dr.dk her.

Emne

Brugerbetaling på tolke er en dårlig idé

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Hvis udlændinge selv skal betale for tolkebistand, når de bliver behandlet på et hospital, er det i strid med princippet om, at alle har let og lige adgang til sundhedsvæsenet, mener Danske Patienyer.

Læs mere her.