Forsøgsordning med cannabis skal give ny viden

Nyhed
none

Patienter kan fra næste år blive behandlet med cannabis i en ny forsøgsordning. Danske Patienter håber, at forsøget giver ny viden om effekt, så ordningen på sigt kan blive permanent.

I satspuljeaftalen for 2018 er der afsat penge til forsøg, hvor visse patientgrupper fra 2018 får mulighed for at få ordineret cannabis til medicinsk brug. Formålet med forsøgsordningen er at gøre det muligt for nogle af de patienter, som i dag medicinerer sig selv, at blive behandlet lovligt med cannabis i sundhedsvæsnet.

Danske Patienter ser frem til, at forsøgsordningen også skal bidrage med ny faglig viden om effekten af behandling med cannabis som medicin, som er nødvendig for, at behandling af patienter i en eventuel fremtidig ordning kan ske ud fra et styrket fagligt grundlag.

Hvis vi skal have ny viden på det her område, så kræver det, at ordningen køres efter et stramt design, hvor patienterne følges tæt for at se på effekter og bivirkninger ved behandling med medicinsk canabis, siger Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter.

Læger og patienter sender fælles brev til sundhedsudvalg

Den nye viden skal også indgå i de politiske beslutninger, om hvorvidt ordningen skal være permanent efter forsøgsperiodens udløb. Det påpeger Danske Patienter i et brev, som er sendt til Folketingets Sundhedsudvalg med Lægeforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Scleroseforeningen, Epilepsiforeningen og Gigtforeningen som medafsendere.

Baggrundsnotat for brevet

Læs mere om baggrunden for brevet fra Danske Patienter, Lægeforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Scleroseforeningen, Epilepsiforeningen og Gigtforeningen i dette notat.

Parterne støtter op om, at patienter med sclerose, rygmarvsskade og kroniske smerter på grund af gigt samt patienter med kvalme og opkastning efter kemoterapi indgår i forsøgsordningen. Derudover anbefaler parterne, at epilepsipatienter også indgår i forsøgsordningen på baggrund af den nyeste viden og erfaringer fra praksis.

I brevet skriver organisationerne også, at det er vigtigt, at patienterne i ordningen udredes af en speciallæge, og at apotekerne skal indgå i rådgivning af patienterne om præparaterne. Det skal være med til at give et sikkert grundlag for behandling med medicinsk cannabis.

Læs brevet til Folketingets Sundhedsudvalget her.

Kontakt

Annette Wandel. Foto: Tea Petersen

Annette Wandel

Vicedirektør

Cannabismedicin og kørekort?

none

Læs Danske Patienters høringssvar til Sundhedsstyrelsen nye vejledning for kørsel under bevidsthedspåvirkende lægemidler.

Se høringssvaret her.