Må chefen snage i dine helbredsoplysninger?

Høringssvar
none

Hvis du er sygemeldt har din arbejdsgiver ret til oplysninger om dit helbred. Den lov bliver nu strammet op og det glæder Danske Patienter, som dog gerne så, at adgangen blev endnu mere begrænset.

Det har været en urimelig retstilstand, at arbejdsgivere har kunne få adgang til private oplysninger om sygemeldte medarbejderes helbredstilstand. Derfor bakker Danske Patienter op om lovforslag, der begrænser arbejdsgivernes adgang til oplysningerne.

Danske Patienter frygter dog, at der fortsat vil være mange sager, hvor arbejdsgivere alligevel får adgang til oplysningerne. Som den nye lov er formuleret er det nemlig kun som udgangspunkt, at arbejdsgiver ikke har ret til at se oplysningerne.

Tvivl skal komme medarbejderen til gode

Det kan være vanskeligt at vurdere i praksis, om hensynet til arbejdsgiverens økonomiske interesser vejer tungere end medarbejdernes interesse i at beskytte private oplysninger, og Danske Patienter anbefaler derfor, at afgørelsen ved tvivl i konkrete sager falder ud til medarbejderens fordel, så arbejdsgiveren ikke får adgang.

Det er desuden problematisk, at det nye lovforslag kun begrænser adgang til oplysninger fra læger og psykologer. Sygemeldte medarbejdere kan for eksempel give private informationer til en fysioterapeut eller sygeplejerske, og de oplysninger har arbejdsgivere fortsat ret til at se.

Læs høringssvaret her.

Hvorfor har arbejdsgivere ret til information om sygdom?

Arbejdsgivere får refusion fra kommunen, når en medarbejder er sygemeldt – og det betyder, at de formelt er part i sagen.

Som part har man adgang til sagens oplysninger, og derfor har arbejdsgivere kunne få adgang til medarbejderens private oplysninger om sygdom.

Den lov bliver nu ændret, så adgangen bliver begrænset.

Nye rammer for brug af persondata

Regeringen er kommet med et forslag til ændring af sundhedsloven, der blandt andet skal sikre lettere adgang til patienters helbredsoplysninger.

Danske Patienter er overordnet positive, men har samtidig en række retningslinjer for brug af patientdata. 

Find retningslinjerne her.

Patienters adgang til egen journal skal styrkes

Patienter skal have adgang til egne data og i højere grad indgå som informanter i journalerne. Der skal desuden åbnes for let dialog med sundhedsprofessionelle.

Læs mere her.