Patienternes sikkerhed skal være kernen i det danske tilsyn

Nyhed
none

Danske Patienter støtter sundhedsministerens otte initiativer, der skal sikre et godt samarbejde mellem sundhedsvæsenet og Styrelsen for Patientsikkerhed. Patienternes sikkerhed bør komme først.

For Danske Patienter er det vigtigt, at man lytter til sundhedspersonernes bekymringer. Derfor er det positivt, at sundhedsministeren åbner for en revision af tilsynet med sundhedsvæsenet, men man må ikke glemme det altafgørende fokus på patienternes sikkerhed. Det understreger Danske Patienter i et brev til sundhedsministeren.

Det er vigtigt, at vi i revisionen af vores tilsyn husker, hvorfor man for få år siden strammede reglerne på området. Baggrunden for det tilsyn, vi har i dag, er flere meget uheldige sager, hvor sundhedsprofessionelle misbrugte deres autoritet og skadede en række patienter, siger formand Camilla Hersom fra Danske Patienter.

Det var i 2015, at regeringen styrkede Styrelsen for Patientsikkerheds arbejde med at føre tilsyn, men det nye tilsyn er ikke perfekt, og derfor er det på sin plads, at sundhedsministeren sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed vil se på mulige forbedringer.

Og det er ligeledes positivt, at man inddrager både faglige organisationer samt patient- og pårørendeforeninger i arbejdet.

Det er afgørende for os, at arbejdet og dialogen om det danske tilsyn fremadrettet tager udgangspunkt i patienterne og deres pårørende. I debatten om de sundhedsprofessionelle arbejdsvilkår må vi ikke glemme, hvorfor vi har et tilsyn – det har vi for, at patienterne kan være sikre på, at de er i trygge og profesionelle hænder i sundhedsvæsenet, siger Camilla Hersom.

Opbakning til initiativer

Danske Patienter sendte et brev til sundhedsministeren som opfølgning på det møde, der fandt sted mellem ministeren, Folketingets sundhedsordførere, Danske Patienter og en række andre sundhedsaktører den 21. februar. Se brevet her.

Her fremgår det blandt andet, at Danske Patienter bakker op om en uvildig vurdering af de politianmeldelser, der er foretaget af sundhedsprofessionelle, og at man skaber et forøget fokus på læring i sundhedsvæsenet. Organisationen ser også gerne, at man fjerner unødvendige krav til dokumentation, men understreger, at dokumentation er til for patienternes sikkerhed.

Selvfølgelig skal vi se på, om der er unødvendige krav til dokumentationen, men det er vigtigt at holde tungen lige i munden. Det må aldrig blive et vindende argument, at dokumentation af oplysninger skal fjernes, fordi der ikke er tid. Er konklusionen, at der ikke er tid til at dokumentere vigtige oplysninger, så er det nogle andre problemstillinger, man skal se på. Stopper vi med at dokumentere, fordi det tager tid, så sætter vi patienternes sikkerhed på spil, siger Camilla Hersom.

Positivt med nyt medicinregister

none

Danske Patienter mener, at et nyt medicinregister for hospitalerne kan give et godt overblik over den enkelte patients medicinforbrug. Men de private hospitaler bør også indberette.

Se vores høringssvar her.

Hjælp til skolebørn med sygdom

none

Sygdom er en del af livet – også for børn. Det kan give udfordringer i skoletiden for både det enkelte barn og de ansatte på skolen. Nyt onlineunivers indeholder konkrete redskaber, der kan hjælpe.

Læs mere her.