Støttepartier vil skrotte tolkegebyr

Nyhed

Regeringens støttepartier Enhedslisten, Radikale Venstre og SF vil have afskaffe det tolkegebyr, som den tidligere regering indførte. Danske Patienter bakker op.

I dag bliver personer, der har opholdt sig i Danmark i mere end tre år, opkrævet et gebyr, hvis de har behov for en tolk i mødet med sundhedsvæsenet. Regeringens støttepartier ligger nu pres på sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at afskaffer tolkegebyret, som Socialdemokraterne selv var med til at indføre.

Danske Patienter er glade for, at der bliver lagt pres på ministeren for at ændre reglen. Tolkegebyret kan nemlig have alvorlige konsekvenser for patientsikkerheden, hvis patienter og sundhedspersonale ikke kan kommunikere med hinanden.

Gebyret skubber til uligheden i sundhedsvæsenet og går ud over patientsikkerheden, og det er meget problematisk. Vi ser, at børn og familiemedlemmer bliver brugt som tolke. Det er urimeligt, og lægefagligt giver det risiko for fejl, fordi kommunikationen ikke er professionel, udtaler direktør Morten Freil fra Danske Patienter til Kristeligt Dagblad. 

Et af argumenterne for at indføre gebyret var, at patienterne selv burde afholde udgifterne til tolke. Regeringen forventede, at ordningen ville indbringe mellem 1,2-2,4 millioner kroner om året.

En opgørelse fra Region Syddanmark viser dog, at ordningen kostede 1,4 millioner kroner alene i administrationsudgifter fra juli til december sidste år. Umiddelbart har det lange udsigter, før ordningen bliver en overskudsforretning – hvis det overhovedet bliver det.

Læs mere i artiklen fra Kristeligt Dagblad (kræver log-in).

Emne

Mere om sagen

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Danske Patienter og en række andre organisationer har flere gange kritiseret forslaget om et tolkegebyr.

Læs mere her:

► Brugerbetaling på tolkebistand kan få alvorlige konsekvenser

► Brugerbetaling på tolke er en dårlig idé 

► Tolkegebyr er en underskudsforretning