Trin 2: Få lægens vurdering

Hører din medicin ikke under ”generelt" eller "alment" tilskud? Så er du kommet til det rette trin, for lægen skal vurdere, om du er berettiget til tilskud på anden vis.

Ved klausuleret tilskud er midlet ikke altid, men i visse tilfælde, tilskudsberettiget. 

Hører du til en specifik patient- eller befolkningsgruppe, som ifølge Lægemiddelstyrelsen har et særligt behov for medicinen, skal lægen derfor skrive ”tilskud” på din recept.

Står der ikke noget på din recept, vil du ikke få det tilskud, du har ret til.

Vær opmærksom på, at klausuleret tilskud både gælder receptpligtige midler og håndkøbslægemidler. Nogle mennesker får for eksempel tilskud til den svampedræbende håndkøbscreme Canesten, fordi de har hudinfektioner forårsaget af svampe.

Hvis du ikke får klausuleret tilskud 

Lægen eller hospitalet kan også søge om særlige tilskud til dig, også kaldet ”individuelle tilskud”, hvis du hører under en af tre kategorier:

Derfor kan din medicin se anderledes ud fra gang til gang

Apoteker skal erstatte dit lægemiddel med det billigste på markedet. Hvis du ikke kan tåle den billigste version, kan du få forhøjet tilskud, og så skal lægen anføre det på din recept. 

Se Lægemiddelstyrelsens video om denne regel, der også kaldes 'generisk substitution', her.

Ved enkelttilskud kan du få tilskud til medicin, der ellers ikke er tilskudsberettiget. Det gælder kun i særlige tilfælde, som for eksempel hvis andre behandlingsmetoder er utilstrækkelige eller uhensigtsmæssige. Enkelttilskud er ikke tidsbegrænsede og følger typisk en patient hele livet. 

Ved forhøjet tilskud kan du få tilskud til en dyrere version af præparatet med samme aktive virkningsstoffer, selvom man normalt kun får tilskud til den billigste version på markedet. Det kan for eksempel skyldes, at du har allergi over for de tilsætningsstoffer, der er i den billigste version.

Ved terminaltilskud kan du få 100 procent tilskud til medicin, uanset om det er tilskudsberettiget, fordi du er blevet vurderet terminal som følge af din sygdom. 

Hvis lægen vurderer, at din medicin er tilskudsberettiget, skal det stå på din recept og vil kunne mærkes på din regning fra apoteket. Det kan derfor være en god idé at sikre dig, at lægen har sørget for det, inden du forlader konsulationen — du kan for eksempel bare spørge lægen lige ud, om de har skrevet det på recepten. 

Gå videre til trin 3, hvis du vil lære mere om reglerne for tilskud og betalingsaftaler med apoteket. 

Vær opmærksom på

At nogle læger tager et gebyr for at ansøge om individuelt tilskud. Det er op til den enkelte læge at bestemme, om de gør det, og i så fald, hvor stort gebyret skal være. Husk derfor at spørge din læge på forhånd, hvis du ikke kender lægens regler om gebyr.

Gem dine kvitteringer — enkelttilskud kan bevilges med tilbagevirkende kraft på 180 dage. Ønsker man tilbagevirkende kraft på mere end 90 dage, skal det være tydeligt i lægens ansøgning. 

Prisen på medicin svinger

I Danmark har vi ikke priskontrol på medicin, og det betyder, at priserne kan svinge hver 14. dag.

Det skyldes, at virksomhederne frit kan vælge priserne på deres medicin — med mindre de har en aftale med regeringen om at holde priserne i ro for en længere periode.

Konkurrencen mellem virksomhederne betyder, at de danske medicinpriser er relativt lave.

Du kan læse mere om de danske regler for priser og tilskud her. 

Du kan søge om socialt tilskud hos din kommune

Kommunen kan yde tilskud til en af disse fire kategorier:

  • Pensionister.

  • Diabetikere.

  • Hjemmeboende børn og voksne med handicap.

  • Mennesker, der ikke selv har råd.

I tilfælde af sociale tilskud er det ikke lægen eller hospitalet men socialforvaltningen i din kommune, du skal kontakte.

Læs mere om de forskellige typer sociale tilskud her.