4500 læger og sygeplejersker skal inddrage patienterne

Pressemeddelelse
none

Nyt projekt begynder på AUH i dag. Hospitalet bliver det første brugerinddragende hospital i Danmark.

På Aarhus Universitetshospital ønsker man at inddrage patienterne som en naturlig del af det daglige arbejde. Derfor har man sammen med Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet sat et storskalaprojekt i gang. Hospitalet bliver Danmarks første brugerinddragende hospital – og det hele begynder i dag.

Færre fejl, bedre behandling og større patienttilfredshed er et udpluk af de fordele, der er ved at inddrage patienter og pårørende. Alligevel bliver patienterne i Danmark ikke inddraget som en systematisk del af behandlingen.

På Aarhus Universitetshospital (AUH) vil man gøre inddragelse af patienterne til en naturlig del af behandlingen. I samarbejde med Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS) og med støtte fra TrygFonden sætter man i dag gang i et storskalaprojekt, der gør hospitalet til Danmarks første brugerinddragende hospital. Det sker på et kick-off-seminar i Aarhus, hvor de ledende læger og sygeplejersker på i første omgang ni afdelinger bliver klædt på til processen.

Større livskvalitet og bedre behandling

De ni afdelinger udgør halvdelen af de omkring 4500 læger og sygeplejersker, der skal arbejde for et bedre og mere patientcentreret sundhedsvæsen.

Og det er nødvendigt med et styrket fokus på inddragelse. Det ved udviklingssygeplejerske Karen Damtoft Berntsen, der er tovholder på projektet på neurokirurgisk afdeling, en af de ni afdelinger, som skal implementere patientinddragelse i praksis.

Når patienterne bliver sat i første række og selv får indflydelse på behandlingsforløbet, får de enkelte patienter bedre mulighed for at træffe dét valg, der giver bedst mening i deres liv. Og det spiller en vigtig rolle i forhold til behandlingsresultatet. Som sundhedsprofessionel mangler jeg de redskaber, der kan fremme en systematisk inddragelse af patienterne. Derfor glæder jeg mig til at lære nye metoder, der vil gøre det lettere at tage hensyn til den enkelte patient, siger Karen Damtoft Berntsen.

Ny viden skal sikre inddragelse

Manglen på kendskab til redskaber har gjort det svært for de sundhedsprofessionelle at danne partnerskaber med patienterne i det daglige arbejde på hospitalerne. Samtidig er det også en barriere, at der blandt læger og sygeplejersker er mange forskellige forståelser af, hvad brugerinddragelse er.

Hvis man ikke forstår patientinddragelse på den samme måde, bliver det svært at arbejde sammen om at inddrage patienterne på systematisk vis i hverdagen. Derfor arbejder vi i projektet med to helt konkrete metoder, fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling, så vi kan skabe et fælles grundlag for det patientinddragende arbejde, siger seniorprojektleder Helle Max Martin fra ViBIS.

Projektet strækker sig over fire år og er et samarbejde mellem ViBIS, Aarhus Universitet og AUH, som er støttet med fem millioner kroner af TrygFonden. Erfaringerne fra projektet i Aarhus skal senere bredes ud til hospitaler i hele landet.

I TrygFonden har vi valgt at støtte projektet, fordi vi ved, hvor vigtigt det er at patienter og pårørende bliver brugt som en ressource i behandlingen. Derfor vil vi gerne bidrage til, at de sundhedsprofessionelle får de nødvendige forudsætninger og redskaber til at inddrage patienterne, udtaler områdechef for sundhed i TrygFonden, Mette Meldgaard.