Danske Patienter har vokseværk

Pressemeddelelse

Osteoporoseforeningen – landsforeningen mod knogleskørhed bliver Danske Patienters 18. medlemsorganisation.

Fra årsskiftet kan Danske Patienter tilføje endnu en organisation til medlemslisten. Det nye medlem er Osteoporoseforeningen – landsforeningen mod knogleskørhed. Danske Patienter repræsenterer dermed i alt 18 organisationer, der dækker over i alt 80 patient- og pårørendeforeninger.

Danske Patienter får et nyt medlem fra 1. januar 2016. Det bliver paraplyorganisationens 18. medlemsorganisation. Siden Danske Patienter blev stiftet af ni patientorganisationer i efteråret 2007 er antallet af medlemsorganisationer dermed fordoblet.

Det er Osteoporoseforeningen, der har søgt om optagelse hos Danske Patienter. Foreningen arbejder for at forbedre synligheden og behandlingsmulighederne for patienter, der lider af knogleskørhed – en udbredt sygdom, der især rammer ældre over 65 år.

Overset folkesygdom

Over en halv million danskere lider af knogleskørhed – en sygdom, der betyder, at knoglerne er så skrøbelige, at der kan opstå brud ved selv små dagligdagsaktiviteter. Men kun omkring 130.000 patienter er i behandling for sygdommen, og det halter med at opspore den i tide.

En dansk undersøgelse viser, at den manglende opsporing betyder udgifter i milliardklassen til efterbehandlinger, og i udlandet har man allerede bevist, at det kan betale sig at sætte tidligt ind. Derfor håber Osteoporoseforeningen, at medlemskabet hos Danske Patienter kan skabe øget fokus på behovet for tidlig opsporing og forebyggelse af sygdommen.

Danmark halter langt efter de lande, vi normalt sammenligner os med, når det gælder forebyggelse og behandling af knogleskørhed. Vi håber, at samarbejdet med Danske Patienter og en fælles indsats kan gavne en vigtig sag, som der er alt for lidt fokus på, siger landsformand Ulla Knappe fra Osteoporoseforeningen.

Osteoporoseforeningen blev stiftet i 1992 og har landssekretariat i Aarhus – dertil kommer 21 lokalafdelinger, der er fordelt over hele landet. Med sine 12.500 medlemmer bliver foreningen Danske Patienters sjette største medlemsorganisation.

Styrker indsatsen for tidlig opsporing

Knogleskørhed er arveligt, men kan også opstå som følge af flere andre kroniske sygdomme, som Danske Patienters øvrige medlemsorganisationer arbejder med – for eksempel leddegigt, KOL, nyresygdomme og anoreksi. Danske Patienter er derfor glade for, at Osteoporoseforeningen melder sig under de fælles faner.

Osteoporoseforeningen kan bidrage med vigtig viden på et meget specifikt område, der berører flere af de patientgrupper, som vi repræsenterer. Foreningens fokus på forebyggelse og tidlig opsporing er desuden et gennemgående tema for mange af Danske Patienters medlemsforeninger, som vi løbende arbejder for at styrke på det politiske niveau, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.