Er gigt alvorligt? Piskesmæld? Allergi?

Pressemeddelelse
none

S og SF's Tryghed om Sundhed, der før inkluderede "alle patienter", gælder nu kun "alvorligt syge".

I det nye regeringsgrundlag har man valgt at skrue ned for omfanget af den udredningsgaranti, der i følge S og SF’s Tryghed om Sundhed skulle dække alle patienter. Nu dækker udredningsordningen kun ”alvorligt syge”.

Er man alvorligt syg, når man har fået piskesmæld efter et sammenstød i bilen? Er man alvorligt syg, hvis man har problemer med at trække vejret på grund af allergi? Er det alvorligt at lide af gigt – og er man som sclerosepatient syg nok til at være berettiget til udredning inden for 30 dage?

I det nye regeringsgrundlag har man justeret kraftigt på omfanget af udredningsgarantien. Udredning på maksimalt 30 dage skal nu kun gælde for alvorligt syge desværre definerer man ikke med et eneste ord, hvad alvorlig sygdom dækker over, og vi frygter, at både gigtpatienter, sclerosepatienter og borgere med astma og allergi vil være blandt de patientgrupper, der ikke kan blive udredt i tide, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Garanti eller mål?

Af S of SF’s sundhedspolitiske udspil, Tryghed om Sundhed, fremgår det, at udredning på 30 dage skal gælde alle danskere – og at der desuden er tale om en reel garanti. I regeringsgrundlaget er virkeligheden blevet en anden.

For det første kan det være svært at definere, om en sygdom er alvorlig, inden patienten er udredt, og for det andet vil man ikke længere gøre udredning på 30 dage til en ret – en garanti, men har nu blot gjort det til en målsætning. Et mål, man vil bestræbe sig på at nå, men hvor konsekvenserne udebliver, hvis man ikke lykkedes med ambitionerne, siger Lars Engberg.

Opfordring til regeringen

Danske Patienter håber, at regeringen inden for en overskuelig fremtid vil gøre det klart, præcist hvad den nye udredningsordning dækker over – og opfordrer de politiske partier til at arbejde for at inkludere alle danskere.

Danske Patienter mener overordnet, at det nye regeringsgrundlag rummer en række gode elementer – bl.a. i forhold til telemedicin og forløbskoordination.