Fælles aftale mellem regioner og kommuner er et vigtigt første spadestik

Pressemeddelelse
Strategi skakbrikker

Danske Patienter roser Danske Regioner og KL for at indgå en aftale om sundhedssamarbejde. Det er et vigtigt skridt på vejen mod mere sammenhængende patientforløb.

Det første skridt er altid det sværeste. Med en fælles aftale mellem regioner og kommuner bliver der sendt et vigtigt signal om, hvor sundhedsvæsenet overordnet set er på vej hen – og det glæder Danske Patienter.

En fælles aftale og sundhedsklynger kan blive vigtige faktorer i forhold til at få bundet sundhedssektorerne tættere sammen. Patienter oplever alt for ofte, at behandlingsforløbet ikke hænger sammen på tværs af sundhedsvæsenets siloer, og derfor er det nødvendigt at sikre et tættere samarbejde mellem sektorerne ,siger Klaus Lunding, formand for Danske Patienter.

Problemet bliver dog næppe løst med en aftale, der primært rykker rundt på de politiske strukturer. Selvom den overordnede organisering er også vigtig, så skal vi et spadestik dybere, hvis det skal gøre en forskel og skabe bedre sammenhæng for den enkelte patient.

Uden forpligtende initiativer, der ændrer ved patientforløbene, frygter Danske Patienter, at man laver en masse ændringer, som ikke for alvor løser de udfordringer med dårlig sammenhæng, vi har i dag.

Nødvendigt med bred dialog

Selvom aftalen er relativt uforpligtende og ukonkret i forhold til at løse de store og grundlæggende udfordringer med dårlig sammenhæng i patientforløb, så er det en god start – og et godt oplæg til en videre proces om en decideret reform af sundhedsvæsenet.

Danske Patienter er også glade for, at aftalen ikke kommer med nagelfaste løsninger til sundhedsvæsenets fremtidige strukturer.

Det er så kompleks en udfordring, at løsningen ikke skal findes i et lukket forhandlingsrum – der skal dialog og inddragelse til, siger Klaus Lunding og fortsætter:

Hvis det i sidste ende skal gøre en forskel for patienterne og deres pårørende, så er der behov for forpligtende initiativer, og her er man nødt til at samarbejde bredt om, hvad der skal til for at skabe sammenhæng i de konkrete behandlingsforløb.

I et indspil til en kommende sundhedsreform foreslår Danske Patienter blandt andet, at man ser på almen praksis’ rolle, forpligtende kvalitetsstandarder i kommuner og styrket inddragelse af patienter og pårørende.

Et andet forslag i Danske Patienters indspil er fælles økonomi og fælles ledelse. Det er ikke en del af aftalen, hvilket er ærgerligt, da det vil kunne få afgørende betydning for, om patienter mærker en øget sammenhæng i deres forløb, mener Danske Patienter.

Kontakt

Rikke Skovgaard. Foto: Tea Petersen

Rikke Skovgaard

Kommunikationschef
31 18 93 42

Patienter og pårørendes ønsker til en sundhedsreform

Patienter og pårørende ønsker et sundhedsvæsen, som tager ansvar for den enkeltes forløb. Et sundhedsvæsen, hvor man bliver mødt som hele mennesker og individer. Et sundhedsvæsen, der som en del af god behandling også har fokus på, hvordan man har det, når man lever et liv med sygdom.

Læs Danske Patienters indspil.

Tema: Sammenhæng i sundhedsvæsenet

Manglende sammenhæng i sundhedsvæsenet er ikke en ny udfordring, men vi bliver hele tiden klogere på de negative konsekvenser for patienter og pårørende.

Danske Patienter har lavet et tema, der præsenterer den nyeste viden på området.

Se temaet her.