Fine initiativer på sundhedsområdet

Pressemeddelelse

Ny politik vil forbedre vilkår for mange patienter.

SF og Socialdemokratiet har netop fremlagt deres nye fælles politik på sundhedsområdet. Bliver politikken gennemført, vil den forbedre vilkårene for rigtigt mange patienter.

Intentionerne i det her er rigtig gode, så patienterne i Danmark kan være glade. Der er nu fremlagt nogle konkrete forslag til forbedringer for en meget bred gruppe af patienter – både for mennesker med psykiske problemer, de ældre medicinske patienter, kræftpatienter og mennesker der har akut brug for hjælp, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Ligegyldigt hvordan en ny regering kommer til at se ud, er der nu for alvor åbnet for debatten omkring forbedringer af patienters rettigheder. Danske Patienter vil holde Folketinget som helhed fast på, at der fortsat bliver sat fokus på behovet for flere rettigheder til patienterne i Danmark.

Rettigheder er vigtige for at sikre sammenhæng i patienternes samlede sygdomsforløb. Derfor er vi særligt begejstrede for forslagene om retten til individuelle forløbsplaner, brugen af forløbskoordinatorer og udredningsgarantien på en måned for kræftpatientier og psykisk syge, siger Lars Engberg.

Fokus på implementering

Rigtig mange af forslagene i S og SF's samlede sundhedspolitiske udspil bygger på erfaringer og viden fra patienter og fagprofessionelle.

Udspillet griber fat om mange af de udfordringer, som vi længe har kendt til, blandt andet udfordringerne med at skabe sammenhæng i systemet og med at hjælpe mennesker, der har alvorlige psykiske problemer. Nu bliver det så vigtigt at holde øje med, om det er forslag, der bliver implementeret i praksis – og implementeret på den rigtige måde, understreger Lars Engberg.

Danske Patienter er overordnet positive over for det nye politiske udspil på sundhedsområdet – men udspillet har dog enkelte tidsler. Her giver Danske Patienter eksempler på tre plusser og tre minusser ved den fremlagte politik.

Plusser

1. Medicinske Patienter: Individuelle forløbsplaner inden for 24 timer

Forløbsplaner vil sikre et langt mere effektivt forløb, hvor de medicinske patienter undgår unødige indlæggelsesdage og desuden modtager den rigtige opfølgende indsats.

2. Medicinske Patienter: Forløbskoordinatorer med ansvar for koordination mellem sygehus, kommune og plejehjem 

Forløbskoordinatorer vil kunne sikre den nødvendige sammenhæng, når forløbet er komplekst. Det ved vi blandt andet fra Norge, hvor patienter med komplekse forløb har en lovfæstet ret til en koordinator, som koordinerer på tværs af sektorer og specialer.

3. Mennesker med psykiske problemer: Tilskud til psykologhjælp samt hurtigere udredning og behandling

Vil hjælpe den store gruppe af mennesker, som rammes af ikke-psykotiske sygdomme som bl.a. depression og angst. Adgangen til psykologhjælp er i dag begrænset og gælder kun for mennesker under 38 år i tilfælde med depression og for mennesker mellem 18 og 28 år i tilfælde med angst. Forslaget om den hurtigere udredning og behandling vil hjælpe mange – blandt andet unge mennesker, som i dag venter måneder på en diagnose og den efterfølgende hjælp.

Minusser

1. Mennesker med psykiske problemer: Tilskud til psykologhjælp

Det er vigtigt, at der åbnes for hjælp til flere grupper af mennesker, men ordningen bør gøres gratis, da mange mennesker med psykiske problemer er på overførselsindkomst, og derfor har vanskeligt ved at betale den brugerandel på 40 %, som i dag er en del af ordningen.

2. Alle patientgrupper: Gebyrer for udeblivelse fra undersøgelser med videre

Gebyrer vil kræve en omfattende administration til opkrævning af bøder og til at finde ud af, om der overhovedet er belæg for at uddele bøderne m.v. Forslaget bygger på forestillingen om, at mange patienter bare udebliver af magelighed. Danske Patienter mener ikke, at det er tilfældet – men i højere grad, at de udeblivende patienter enten er syge, ikke har modtaget indkaldelsen fra sygehuset m.v.

3. Alle patientgrupper: Behandlingsgaranti og udredning

Vi mener, at der skal være en behandlingsgaranti på én måned for alle patientgrupper. Mht. udredning er Danske Patienter glade for, at kræftområdet nu har fået en garanti for udredning på max en måned. Danske Patienter ser dog gerne, at alle øvrige patientgrupper får en lignende garanti for udredning.