Fire anbefalinger til styrket patientinddragelse

Politisk indspil
Øre brugerinddragelse lytte

Danske Patienter har sammen med Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd udarbejdet fire anbefalinger om brugerinddragelse til beslutningstagerne i regeringen, Danske Regioner og hos KL.

Patientinddragelse som en del af sundhedsuddannelserne, effektiv vidensdeling, vejledninger for hvordan man inddrager patienterne og tilstrækkeligt med tid og de rigtige vilkår og rammer. Sådan lyder de anbefalinger, som Danske Patienter i samarbejde med Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd står bag.

Der er igangsat mange projekter, som retter sig mod inddragelse af patienterne. Men hvis patienterne for alvor skal kunne mærke en forskel, er det helt afgørende, at der kommer en samlet retning på indsatsen. Anbefalingerne skal derfor sikre, at der bliver arbejdet målrettet med at styrke inddragelse af patienter, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter (formand i perioden 2010-2016).

De fire målrettede tiltag er lavet på baggrund af en undersøgelse gennemført blandt 2.000 læger og 2.000 sygeplejersker. Undersøgelsen viste blandt andet, at de sundhedsprofessionelle både mangler og efterspørger viden og redskaber til at inddrage patienterne. Derfor sigter anbefalingerne især mod at styrke sundhedsprofessionelle i at inddrage patienterne og deres pårørende. Kort opsummeret lyder anbefalinger som følger:

1. Patientinddragelse som en del af uddannelsen

Patientinddragelse skal være en del af sundhedsuddannelserne.

2. Samlet vidensudvikling og effektiv vidensdeling

Der skal prioriteres midler til forskning i patientinddragelse, og der skal ske en systematisk opsamling og deling af viden på området.

3. Vejledninger for praksis

Inddragelsen af patienterne skal ske systematisk og med afsæt i viden om, hvad der virker. Derfor skal patientinddragelse indgå i de vejledninger, der understøtter de sundhedsprofessionelles arbejde.

4. Tilstrækkelig tid og de rette fysiske rammer

Forudsætningerne for øget patientinddragelse skal være til stede. Herunder incitamenter der understøtter, at ledelsen prioriterer tid og ressourcer til patientinddragelse.

Se de samlede anbefalinger her.

Hvad er inddragelsespiloter?

none

Inddragelsespiloter er forandringsagenter, som går forrest i at implementere brugerinddragelsesindsatser lokalt på deres arbejdspladser i kommuner, på hospitaler og andre steder i sundhedsvæsenet.

ViBIS vil med inddragelsespilotworkshops klæde nøglepersoner, som allerede arbejder med brugerinddragelse, på som inddragelsespiloter og give dem redskaber til at facilitere inddragelsesprojekter med større effekt

Læs mere om inddragelsespiloter her.

ViBIS' arbejde med brugerinddragelse

ViBIS arbejder for at fremme brugerinddragelse i et samlet sundhedsvæsen ud fra en strategi med to elementer: Vidensopbygning og kompetenceudvikling. 

Det kan du læse mere om her.