For dårlig satsning på hjælp til psykisk syge

Pressemeddelelse
none

Finanslov: Trods gode intentioner og tiltag sidestiller Finansloven stadig ikke psykiske og somatiske sygdomme.

Det er utopisk at tro, at man kan garantere en hurtig diagnosticering og en ordentlig behandling af psykisk syge uden for alvor at tilføre midler til området. Derfor bekymrer det Danske Patienter, at der i Finansloven ikke er sat nye midler af til kapacitetsopbygning af psykiatrien. Danske Patienter opfordrer derfor regeringen til at afsætte midler til området i de kommende forhandlinger.

Psykiatrien halter efter

Det er dokumenteret, at psykiatrien i alvorlig grad halter efter somatikken, og det er helt afgørende, at man tilfører midler, hvis man vil løfte området til samme niveau som somatikken.

Psykisk sygdom rammer en stor andel af danskere, der kæmper hårdt for at komme tilbage til livet og hverdagen. Også patienter, der får konstateret en alvorlig fysisk sygdom er psykisk udsatte. Således er det dokumenteret, at denne gruppe i langt højere omfang end raske udvikler psykiske lidelser som for eksempel depression eller angst.

Det er derfor vigtigt, at vi i Danmark sørger for at skaffe ressourcerne til hurtig udredning og behandling af psykiske sygdomme. Der er således brug for en fast tilførsel af midler til området.

Satspulje eller Finanslov?

Danske Patienter understreger, at en bevilling til psykiatrien alene gennem satspuljemidler kan være problematisk. Hvis man for alvor ønsker at sidestille fysisk og psykisk sygdom, sender det et uheldigt signal, når man vælger ikke at afsætte midler i Finansloven til psykiatrien på lige fod med indsatserne på det somatiske område.

I øvrigt skaber det nogen usikkerhed, når midlerne alene kommer fra satspuljer, da fordelingen af disse er uklar – og da satspuljemidler ofte finansierer kortsigtede aktiviteter, hvilket kan svække muligheden for planlægning i psykiatrien.

Gode signaler

På en lang række områder er Finansloven dog en manifestering af de gode intentioner, som blev fremlagt i regeringens sundhedspolitiske udspil i maj.

Det er særligt positivt, at man nu sætter penge af til at skabe bedre sammenhæng i behandlingen af patienter på tværs af sektorer og specialer – og det er et vigtigt signal, at man nu for alvor sætter brugerinddragelse i sundhedsvæsenet på dagsordenen.