God handleplan for den ældre medicinske patient

Nyhed
none

Danske Patienter roser ny handleplan, der skal styrke det tværsektorielle samarbejde til gavn for den ældre patient. Men planen løser ikke alle problemer.

805 millioner kroner til at styrke indsatsen for den ældre medicinske patient. Det er, hvad regeringen og de borgerlige partier netop har afsat. Danske Patienter roser den nye handleplan.

Med planen afsættes der blandt andet 445 millioner kroner til at styrke kommunernes akutfunktioner og 125 millioner kroner til at løfte de faglige kompetencer i den kommunale hjemmesygepleje.

I planen er der desuden øremærket 175 millioner kroner til flere udgående hospitalsfunktioner, der undersøger eller behandler patienten i eget hjem, og til øget rådgivning fra hospitalet til kommuner og almen praksis.

Styrket samarbejde på tværs

Danske Patienter er positive over for den nye handleplan, fordi den vil sikre et kærkomment løft af kompetencerne i hjemmesygeplejen. Samtidig er det godt, at planen lægger op til at styrke samarbejdet mellem almen praksis, kommune og hospital – til gavn for patienten.

Det er gode initiativer på områder, hvor der er behov for at styrke indsatsen. Hjemmesygeplejen har brug for et kompetenceløft, og der er brug for at samarbejde mere, der hvor patienter er. Det vil netop sige de udgående sygehusfunktioner, siger direktør Morten Freil til Altinget.dk

Ifølge Danske Patienter er det et skridt i den rigtige – og nødvendige – retning, at der med handleplanen kommer øget fokus på det tværsektorielle samarbejde.

På den måde undgår den ældre patient belastende skift mellem eget hjem og hospitalet og kan efter en indlæggelse komme godt på plads derhjemme – for eksempel med de såkaldte ”følge-hjem” ordninger.

Løser ikke alle problemer

Selvom planen generelt er god, løser den ifølge Danske Patienter ikke alle problemer for de ældre medicinske patienter. Planen er ikke ”visionær” og griber ikke fat om de grundlæggende problemer der er med manglende forpligtende samarbejde mellem de forskellige aktører i sundhedsvæsenet.

Den kommer ikke til at løse udfordringerne for de ældre medicinske patienter. Her skal der noget mere grundlæggende til. Det handler om at styrke den fælles kapacitetsplanlægning imellem kommuner og regioner, ligesom der skal samarbejdes bedre om kvalitetsforhold, siger Morten Freil til Altinget.dk og efterlyser også bedre inddragelse af patienter og pårørende.

Læs mere om handleplanen her.

Kontakt

Morten Freil

CEO

Økonomiaftale løser ikke udfordringer med sammenhæng i sundhedsvæsenet

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ny aftale afliver krav om årlige besparelser på to procent, men løser ikke for alvor problemer med at skabe sammenhæng for patienterne. Det lægger pres på kommende reform for det nære sundhedsvæsen.

Læs pressemeddelelsen fra juni 2018 her.